Tusk: Postoji posebno mjesto u paklu za pobornike Brexita bez ikakvog plana

Tusk: Postoji posebno mjesto u paklu za pobornike Brexita bez ikakvog plana
Foto: Epa

PREDSJEDNIK Europskog vijeća Donald Tusk rekao je kako postoji "posebno mjesto u paklu za one koji su promicali Brexit bez ikakve ideje kako ga uistinu sigurno sprovesti", javlja BBC.

Donald Tusk održao je konferenciju za novinare nakon što je završio razgovor s irskim premijerom Leom Varadkarom, prilikom kojeg su razmatrali "mogući fijasko" Brexita bez dogovora.

Posebno mjesto u paklu

Na konferenciji je rekao da se pita kako izgleda posebno mjesto u paklu za one koji su promicali Brexit bez ikakve ideje kako ga uistinu sigurno sprovesti.

Dodao je kako će EU inzistirati na "backstopu" u Irskoj.

"Backstop" ima za cilj ostaviti granicu između europske članice Irske i Sjeverne Irske, koja spada pod Veliku Britaniju, otvorenom, čemu se snažno opiru mnogi iz redova Konzervativaca britanske premijerke Therese May smatrajući da u sklopu tog rješenja postoji rizik da Velika Britanija ostane u trajnoj carinskoj uniji s Europskom unijom.   

"Čovjek nema manira"

Andrea Leadsom, čelnica Donjeg doma britanskog Parlamenta koja je također promicala izlazak Velike Britanije iz EU-a, izjavila je kako su takvi komentari Donalda Tuska "iznimno žalosni" i "kako nikome ne pomažu".

"Čovjek nema manira", rekla je Leadsom.

Donald Tusk započeo je konferenciju rekavši novinarima da je ostalo 50 dana do izlaska Velike Britanije iz Europske unije.

"Znam da velik broj ljudi u Velikoj Britaniji, Europi i Irskoj ne želi da dođe do Brexita. Slažem se s njima svim svojim srcem", rekao je.

"No kako stvari stoje, takva mogućnost je isključena zbog pro-Brexit stava britanske premijerke i oporbe. Nema jake političke snage i učinkovitog vodstva koji su za ostanak Velike Britanije u EU", dodao je.

Irska želi jamstvo

Irski premijer Leo Varadkar rekao je da je "otvoren za daljnje rasprave" s vladom Velike Britanije o odnosu između dviju država nakon Brexita, no da smatra kako je pravno obvezujući sporazum i dalje "najbolje rješenje".

Rekao je kako se slaže s Tuskom da je "potrebno zakonsko jamstvo kako bi se osigurao opstanak otvorene granice na irskom otoku, a da se istovremeno zaštiti integritet jedinstvenog europskog tržišta i carinske unije".

Velika Britanija bi trebala napustiti EU 29. ožujka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara