Tusk se obratio Trumpu: "Trgovinske ratove je lako izgubiti"

Tusk se obratio Trumpu: "Trgovinske ratove je lako izgubiti"

Foto: Hina/FaH

PREDSJEDNIK Europskog vijeća Donald Tusk odgovorio je izravno Donaldu Trumpu poručivši mu da su trgovinski ratovi "vrlo loši" i da ih je "lako izgubiti", nakon što je američki predsjednik zaprijetio da će uvesti pristojbe na čelik i aluminij.

Tuskova je izjava u suprotnosti s Trumpovom ranijom izjavom po kojoj su "takvi ratovi dobri" te da ih je "lako dobiti".

Tusk poručio Trumpu da bude odgovoran

"Istina je, zapravo suprotna", rekao je Tusk na konferenciji za novinare u Luxembourgu.

"Zbog toga sam duboko uvjeren kako je vrijeme da odgovorni politički čelnici s obiju strana Atlantika djeluju na odgovoran način", rekao je Tusk.

Nakon što je Europska komisija iz Bruxellesa predstavila strategiju protiv Trumpovih prijetnja, Donald Tusk najavio je "izvanrednu raspravu" o tom pitanju na predstojećem sastanku na vrhu koji će se 22. i 23. ožujka održati u Bruxellesu.

"Objektivno postoji opasnost od ozbiljnoga trgovačkog sukoba između SAD-a i ostatka svijeta, što znači i članica EU-a", upozorio je Tusk. "No moramo imati jasan cilj u ovome slučaju: održati svjetsku trgovinu na životu i, ako je potrebno, zaštititi Europljane od trgovinskih turbulencija", istaknuo je.

Nekoliko trenutaka prije Tuskove izjave u Luxembourgu europska povjerenica za trgovinu Cecila Malmstroem kazala je da "u trgovinskom ratu nema pobjednika".

Trump je prošli četvrtak najavio visoke carine na uvoz čelika i aluminija u Sjedinjene Države, uz opasnost da izazove trgovinski rat sa svojim glavnim trgovinskim partnerima, od kojih su neki odmah reagirali. Američki predsjednik spomenuo je carinske stope od 25 posto za čelik i 10 posto za aluminij, ali nije precizirao na koje se zemlje to odnosi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara