Tužba protiv hrvatskog pravosuđa zbog povrata 600 srpskih apartmana u Pirovcu

"TUŽBU podižemo zbog protuzakonitog postupanja nadležnog suda u Hrvatskoj, a kako bismo zaštitili imovinska prava", kazao je danas za novosadski Dnevnik Saša Lalić iz beogradskog "Udruženja za pravnu pomoć i prekograničnu suradnju", objašnjavajući kako se tužba odnosi na "slučaj Pirovac" u kojem su državljani Srbije, mahom Vojvođani, na navodno nezakonit način ostali bez 600 apartmana u Pirovcu.  

Riječ je o imovini srpskih građana u Pirovcu koji su masovno od 1985. do 1987. godine kupovali, odnosno izgradili apartmane. Nakon što su ih kupili, ostali su bez imovine nakon 1991. godine, a atraktivni apartmani dosada su dva do tri puta "preprodavani". Oko šesto obitelji podiglo privatne tužbe na hrvatskim sudovima za povrat, no ni jedan od njih dosada nije riješen, a za to se izravno optužuje Sud u Šibeniku. Sada su se obitelji udružile, te će zajedničkom tužbom pokušati doći do svoje imovine.  

Traži se pritisak javnosti

Kako je objašnjeno nakon desetljeća sudskih peripetija i "nezakonitog rada hrvatskog suda" odučili su tužiti pravosuđe RH. Tužbu je u ime vlasnika apartmana podignulo "Udruženje za pravnu pomoć" iz Beograda koje će u skladu sa zakonima u našoj zemlji prvo ponuditi mirno rješavanje procesa za svaki pojedini slučaj, a nakon eventualnog negativnog odgovora, pokrenuti sudski spor protiv hrvatskog pravosuđa pred nadležnim sudom u Republici Hrvatskoj! 
 
"Ukoliko problem za koji se želite izboriti na sudu doživite kao svakodnevni problem u Hrvatskoj niste u pravu. Naime, ovakvi i slični problemi imaju za Hrvatsku pravnu i političku dimenziju. Stoga ćemo morati osigurati pritisak javnosti" istaknuo je Lalić aludirajući na poznati slučaj "APN“  gdje je ova udruga pokrenula postupak za povrat 70 vlasnika otetih kuća.

Dosada je pozitivno riješeno njih šest, što u Beogradu ocjenjuju odličnim rezultatom i dokaz kako uz valjano vođenje sudskog procesa put do imovine u Hrvatskoj ipak "nije nemoguća misija".

I.Ć.
Foto: Hrfoto

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara