Tužba protiv Sudana u SAD-u

OBITELJI pripadnika Američke mornarice koji su u listopadu 2000. poginuli od samoubilačkog napada na razaraču USS Cole tuže Sudan za pomaganje teroristima.

Tužba obitelji zasniva se na tvrdnjama da je sudanska vlada pomagala Al-Qaidi da isplanira i izvrši napad na američki razarač, tako što je terorističkoj organizaciji dala financijsku i tehničku pomoć u vođenju terorističkih kampova u toj zemlji.

U samoubilačkom napadu na USS Cole poginulo je 17 mornara, a njih 39 je ranjeno. Obitelji traže kompenzaciju u visini od 110 milijuna dolara. Ako dobiju tužbu, ona bi im se mogla isplatiti od sudanskih novaca koji su zamrznuti u SAD-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnici obitelji također kažu da bi pozitivan ishod tužbe mogao poslati upozorenje drugim zemljama da je financiranje terorista skupa stvar.

Sudan odbija bilo kakvu povezanost s Al-Qaidom. Sudan je zemlja članica Arapske lige, bogata naftom, koja u zadnje četiri godine provodi krvavi genocid u Darfuru, regiji na svom zapadu. U toj genocidnoj kampanji sudanske vlade i paravojne postrojbe Janjaweed poginulo je 200 do 400 tisuća ljudi, a njih preko 2,5 milijuna je protjerano iz domova.

J.D. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara