Tužba zbog pedofilije u SAD-u opasna za Vatikan

Tužba zbog pedofilije u SAD-u opasna za Vatikan

Tekst: F.M.
Foto: AFP


USRED jednog od najvećih seksualnih skandala s kojima se ikad morala nositi u svojoj povijesti, Rimokatolička crkva sada se mora i braniti protiv tužbe u američkoj saveznoj državi Kentucky, u kojoj se direktno proziva i papu Benedikta XVI.

Associated Press nabavio je dokumente vatikanskih odvjetnika, u kojima se navodi trodijelna strategija traženja odbacivanja tužbe prije nego se ispita papa Benedikt ili nego se službeno zatraži tajne dokumente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tri su Amerikanca ustvrdila da su ih zlostavljali svećenici u SAD-u, a 2004. godine, nedugo nakon američkog seksualnog skandala, tužili su Vatikan, navevši njihovo nesavjesno postupanje zbog činjenice da nisu javnost i policiju obavijestili o svećenicima koji su u Kentuckyju zlostavljali djecu.

Vatikanski odvjetnici namjeravaju tvrditi kako papa kao čelnik države ima imunitet od procesuiranja, da svećenici koji su zlostavljali djecu nisu bili zaposlenici Vatikana, te da dokument iz 1962. godine, u kojemu se navodi navodna vatikanska zabrane prijavljivanja slučajeva seksualnog zlostavljanja policiji, nije dokaz krivnje kao što se tvrdi.

Ovaj je slučaj značajan, budući da je prvi od nekoliko sličnih sudskih procesa u SAD-u, koji bi trebali utvrditi imaju li žrtve seksualnog zlostavljanja svećenika pravo tužiti sam Vatikan.

Raniji slučajevi u kojima se pokušalo uplesti Vatikan su ili odbačeni, ili su u ranim fazama. U tužbi podnesenoj u Kentuckyju, trojica muškaraca tvrde da su američki biskupi zaposlenici Vatikana, te da je Vatikan stoga direktno odgovoran za pretrpljenu štetu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara