Tužiteljstvo BiH: Nema uvjeta za Mamićevo izručenje Hrvatskoj

Tužiteljstvo BiH: Nema uvjeta za Mamićevo izručenje Hrvatskoj
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

ZAVRŠENO je ročište Zdravku Mamiću u Sarajevu. Tužiteljstvo BiH tvrdi da nisu ispunjeni uvjeti da on bude izručen Hrvatskoj, javlja Avaz.

Tužiteljica Gordana Bosiljčić kazala je da od 32 kaznena djela za koja se tereti Mamić samo je sedam počinjeno nakon potpisanog Ugovora o izručenju državljana BiH i Hrvatske.

Ugovor je potpisan u studenom 2012., a stupio je na snagu 2014.

Bosiljčić je dodala da je po članu 40. Zakona o međunarodno-pravnoj pomoći jasno da BiH ne izručuje svoje državljane te da se ovaj Ugovor ne može retroaktivno primjenjivati. Ona je ustvrdila da nije ispunjen ni uvjet obostrane kažnjivosti po novoj optužnici koja tereti Mamića za izvlačenje novca iz Dinama.

Mamićev odvjetnik zatražio ukidanje mjere zabrane putovanja

Mamićev odvjetnik Rajić kazao je da je uvjeren da Mamić neće biti izručen Hrvatskoj, dok je Mamić rekao da je za djela za koja se tereti Dinamu donio 500.000 eura.

"Ono što je interesantno da Tužiteljstvo BiH dijeli stav obrane da nema uvjeta za obostranu kažnjivost i da nema uvjeta za izručenje jer je međudržavni ugovor između Hrvatske i BiH o izručenju potpisan 28. 11. 2012., a većina kaznenih djela je počinjena prije potpisivanja tog ugovora.", istaknuo je Rajić.

Također, Rajić je zatražio ukidanje mjera zabrane, zabranu putovanja i javljanja policiji.

Konačna odluka Suda BiH o tome jesu li ispunjeni uvjeti za izručenje Mamića Republici Hrvatskoj bit će poznata za 10 do 15 dana. 

Mamić optužio predsjednika Vrhovnog suda Sessu da je "korumpiran i pokvaren"

Uoči ročišta, bivši čelnik Dinama žestoko je napao predsjednika hrvatskog Vrhovnog suda Đuru Sessu optuživši ga da je "pokvaren i korumpiran" i da za to ima dokaze.

Mamić uporno tvrdi da se radi o politički montiranom procesu i da su hrvatski suci korumpirani.

"O imenima bih nekom drugom prilikom i uz druge uvjete, ne kanim si natovariti neke dodatne kaznene prijave, ali sigurno ću u jednom trenutku izvući najteže oružje", rekao je Mamić novinarima uoči ročišta u Sarajevu.

No, o Sessi je ipak odlučio progovoriti. "Ali jedan od tih šest sudaca je korumpirani predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, poručujem mu je da je nepošten, pokvaren korumpirani sudac koji je ruglo i nije zaslužio da bude predsjednik Vrhovnog suda", rekao je Mamić.

"Toliko je drzak, a on i ja znamo da je korumpiran i naravno da ću to bez problema dokazati kada se stvore uvjeti za to. Predlažem mu da se obojica podvrgnemo detektoru laži. I još je toliko drzak da na uglednog odvjetnika poziva Hrvatsku odvjetničku komoru. Za ostale neću reći jer moram čuvati artiljeriju", dodao je.

Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković zatražio je početkom lipnja Mamićevo izručenje nakon što je protiv njega potvrđena nova optužnica pred Županijskim sudom u Osijeku kojom se zajedno s još šestoricom osumnjičenika tereti za nanošenje financijske štete Dinamu za oko 200 milijuna kuna.

Mamić je prošle godine u drugome predmetu u Hrvatskoj nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja 116 milijuna kuna iz Dinama.

Uoči izricanja te presude osječkoga suda u proljeće 2018., Mamić je pobjegao u BiH čije državljanstvo također posjeduje i od tada boravi u Međugorju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara