Tužiteljstvo BiH zatražilo pritvor za ISIL-ovca uhićenog u Sarajevu

Tužiteljstvo BiH zatražilo pritvor za ISIL-ovca uhićenog u Sarajevu
Ilustracija: Klix.ba

TUŽITELJSTVO Bosne i Hercegovine je od državnog suda zatražilo određivanje pritvora za Muniba Ahmetspahića, uhićenog prošlog tjedna u sarajevskoj zračnoj luci, potvrdivši kako ga se sumnjiči za povezanost s islamističkim terorističkim skupinama i sudjelovanje u ratnim sukobima na području Sirije i Iraka.

U priopćenju dostavljenom medijima, Tužiteljstvo BiH navelo je kako je Ahmetspahić (28), poznat i pod nadimcima Ebu Davud, Osman i Mugira, osumnjičen da je od 2013. godine u dva navrata kroz duže vremensko razdoblje boravio u Siriji i tamo se borio u redovima terorističkih organizacija Islamska država (ISIL) i Fronta al-Nusra.

Povezan s Jašarevićem

Tijekom istrage prikupljeni su dokazi kako je on komunicirao s drugim državljanima BiH koji se nalaze u Siriji i Iraku, a tijekom boravka u BiH pomagao je odlazak jednog bosanskohercegovačkog državljanina na to područje.

Iz Tužiteljstva podsjećaju kako je Ahmetspahić povezan i s Mevlidom Jašarevićem, osuđenim na petnaest godina zatvora zbog terorističkog napada na veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu 2011. godine. 

U lociranju i istrazi Ahmetpashića, naveli su, ostvarena je značajna suradnja s partnerskim agencijama SAD-a.

Ahmetpashića sada tretiraju kao osobu koja je počinila kazneno djelo organiziranja terorističke skupine i terorizma.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara