Tužiteljstvo ne želi komentirati mogućnost ponavljanja suđenja Blaškiću

Haško tužiteljstvo u srijedu nije željelo komentirati napis tjednika "Globus" po kojem je glavna haška tužiteljica Carla del Ponte zatražila od Haškog suda ponavljanje suđenja bivšem zapovjedniku Operativne zone Središnja Bosna Tihomiru Blaškiću na temelju navodno novih dokaza koje je prenio novi tajni svjedok.

"Nemamo komentara", priopćeno je iz haškog Tužiteljstva u Den Haagu na upit o tvrdnjama Globusa.

"Nismo dobili nikakvu službenu obavijest i stoga nemamo komentara", kazao je pomoćnik ministrice pravosuđa Jakša Muljačić upitan da li je Haški sud kontaktirao Hrvatsku u ovom slučaju.

Blaškićev odvjetnik Anto Nobilo nije bio dostupan za komentar.

Tjednik navodi da je zahtjev podnesen dan prije isteka mogućeg roka za takve podneske. Globus spekulira kako su mogući tajni svjedoci haški optuženici Miroslav Bralo Cicko ili Paško Ljubičić.

Bivši pripadnik HVO-a Bralo, koji je optužen za ratne zločine nad Bošnjacima u dolini Lašve 1993., u srpnju ove godine na temelju sporazuma s Tužiteljstvom Haškog suda priznao je krivnju po svih osam točaka optužnice za zločin u Ahmićima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljubičića, zapovjednika 4. bojne vojne policije HVO-a, haška optužnica tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja počinjeno progonom, ubojstvima i nasiljem nad Bošnjacima u Lašvanskoj dolini, prvenstveno zbog pokolja u Ahmićima u travnju 1993.

Po članku 119. Pravila Haškog suda o postupku i dokazima u slučaju tužiteljskog zahtjeva za ponavljanjem suđenja obrana se mora o tome očitovati u roku od 40 dana, a potom Tužiteljstvo ima još 15 dana za odgovor na očitovanje obrane.

Blaškiću je Haški sud 29. srpnja prošle godine pravomoćnom presudom smanjio zatvorsku kaznu s 45 na devet godina. Blaškić je tom presudom proglašen krivim za zlostavljanja zatočenika, što je uključilo i njihovo upućivanje na kopanje rovova i korištenje kao živi štit, dok je oslobođen svake odgovornosti za zločin u Ahmićima.

U pravomoćnoj presudi utvrđeno je da Blaškić nije imao nadzor nad jedinicama koje su počinile zločin u Ahmićima, kao i da je postojala dvostruka linija zapovjedanja kojom su drugi kontrolirali snage HVO-a, a ne Blaškić.

(Hina) xps ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara