Tužiteljstvo se žalilo na oslobađajuću presudu Đapiću i Kandareu

ZBOG bitnih povreda zakona te pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je Županijskom sudu žalbu na prvostupanjsku oslobađajuću presudu kojom su Anto Đapić i Boris Kandare oslobođeni optužbe za poticanje, odnosno zloporabu položaja i ovlasti u "slučaju lažnog magisterija", potvrđeno je danas u državnom odvjetništvu.

U izreci presude od 4. travnja, predsjednik Vijeća splitskog Općinskog suda Robert Pešutić naveo je kako je uistinu dokazano da je Đapić većim dijelom prepisao svoj magistarski rad iz radova tadašnjeg mentora Kandarea, "ali se time trebalo baviti Fakultetsko vijeće Pravnog fakulteta u Splitu koje mu je dodijelilo akademski stupanj magistra pravnih znanosti".

U obrazloženju dijela oslobađajuće presude Kandareu sudac Pešutić naveo je da "mentor ne može nikome dati magisterij, nego odluku o tome donosi povjerenstvo Pravnog fakulteta koje je, po stajalištu ovog suda, odgovorno za to što je Đapić promoviran u magistra pravnih znanosti".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suđenje je prvi put počelo u listopadu 2002. i trajalo je sve do listopada 2004., kada je Đapiću, jer su u međuvremenu bili parlamentarni izbori, ponovno morao biti ukinut imunitet saborskog zastupnika, kako bi se glavna rasprava mogla održati.

Sabor je to učinio tek polovicom ožujka, premda je zahtjev sudac Pešutić uputio još u potkraj prošle godine, pa je presuda donesena samo mjesec dana prije zastare koja nastupa 4. svibnja.

U slučaju da Županijski sud ukine presudu Općinski sud neće imati vremena za održavanje novog suđenja i donošenje nove presude, a ako je potvrdi, oslobađajuća presuda postaje pravomoćnom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara