U 5 europskih zemalja pojavila se ptičja gripa, raste strah od velike epidemije

U 5 europskih zemalja pojavila se ptičja gripa, raste strah od velike epidemije
Foto: 123rf

U NJEMAČKOJ je prvi put u posljednje dvije godine zabilježen uzročnik ptičje gripe H5N8, priopćio je okrug Spree-Neisse u utorak.

"Za sada nam je poznat samo jedan slučaj, a polazimo od toga da je uzročnik došao u jeku migracije ptica selica", rekla je Elke Reinking s epidemiološkog instituta Friedrich Loeffler u Potsdamu.

Nadalje je priopćeno da je virus H5N8 pronađen kod jedne lisaste guske. Virus se ne prenosi na čovjeka, ali se jako brzo širi među pticama.

Stručnjaci zasad ne mogu predvidjeti kojom brzinom i hoće li se uopće virus širiti kao prijašnjih sezona. U sezoni 2016./2017. zbog ptičje gripe je ubijeno stotine tisuća životinja u njemačkim peradarskim farmama.

Vlasti u pogođenom području, uz granicu s Poljskom, preporučile su vlasnicima peradi da skrbe za to da njihove životinje ne dolaze u kontakt s drugim pticama. Između ostalog je poljoprivrednicima preporučeno da hranilišta za ptice ne drže na otvorenome kako to ne bi privuklo divlje ptice.

U susjednoj Poljskoj je zbog ptičje gripe već ubijeno na desetke tisuća kokoši i purica. Pretpostavlja se da je i zaražena guska stigla s istoka Europe.

Pojačane kontrole u Hrvatskoj

Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata pojačala je kontrolu biosigurnosnih mjera na farmama na području Hrvatske koje drže perad, nakon što je istočna Europa zabilježila porast visoko patogene influence ptica H5N8 s više od 10 prijavljenih slučajeva u četiri zemlje EU-a.

Slučajevi ptičje gripe zabilježeni su u Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Rumunjskoj, priopćila je Veterinarska inspekcija, napominjući da je prvo izbijanje bolesti zabilježeno u Poljskoj u populaciji purana nakon što je u blizini Lubelskie pronađen zaraženi divlji jastreb.

Veterinarska inspekcija je izvijestila da je 16. siječnja od Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede zaprimila službeni zahtjev za žurno postupanje.

Neškodljivo uklonjeno 864,5 kilograma mesa peradi radi sprečavanja širenja bolesti

Upravu za veterinarstvo i sigurnost hrane obavijestilo je mađarskog tijelo za veterinarstvo da je meso peradi, koje potječe s farme zaražene visoko patogenom influencom ptica H5N8 te druge farme koja je u tom trenutku bila pod sumnjom na zarazu tim virusom, dopremljeno u sedam objekata u Hrvatskoj.

Veterinarska inspekcija navodi da je odmah po zaprimljenom zahtjevu provela nadzor kod subjekata u poslovanju s hranom u koje je prema dobivenim distribucijskim listama dopremljeno 5416 kilograma mesa peradi. Kod subjekata je zatečeno 864,5 kilograma mesa peradi koje je neškodljivo uklonjeno radi sprečavanja širenja bolesti na drugu perad i ptice.

Veterinarska inspekcija napominje da za taj podtip virusa dosad nije dokazano da uzrokuje bolest kod ljudi, već je zarazan za perad i druge ptice.

Ptičja gripa je zarazna bolest domaće peradi i drugih ptica, koju uzrokuje tip A virusa influence. Jako patogeni sojevi virusa dovode do visoke stope smrtnosti u većine vrsta peradi i ptica.

Savjeti za sprječavanje unosa virusa s divljih ptica na domaću perad

U uzgoju peradi treba održavati visoku razinu biosigurnosti kako bi se spriječio unos virusa s divljih ptica na domaću perad i spriječio izravni kontakt divljih ptica s domaćom peradi, pernatom divljači i pticama u uzgoju, kažu u Veterinarskoj inspekciji.

Preporučuje se držanje peradi u zatvorenim nastambama, odnosno nastambama prekrivenim tkaninom ili krovom, držanje hranilica i pojilica u zatvorenim ili natkrivenim prostorima u kojima je spriječeno slijetanje divljih ptica i kontakti divljih ptica s hranom i vodom.

Pridržavanje mjera zabrane korištenja površinskih voda kojima imaju pristup divlje ptice ili vanjskih spremnika koji nisu zaštićeni od pristupa divljih ptica moguće će bitno smanjiti rizik od prijenosa virusa na domaću perad i uzgojenu divljač.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara