Suđenje Sanaderu zbog Hypo banke počinje 28. listopada

Suđenje Sanaderu zbog Hypo banke počinje 28. listopada

Foto: Damjan Tadić / Cropix

IVO SANADER opet se pojavio na Županijskom sudu: bivšem premijeru je u 9:30 sati bilo zakazano pripremno ročište za optužnicu za ratno profiterstvo jer je, navodno, sredinom devedesetih uzeo 3,6 milijuna kuna provizije od kredita Hypo banke. Sanader je na sud uveden kroz stražnji ulaz.

Ročište je zatvoreno za javnost, a sudac Ivan Turudić odredio je datum početka suđenja: 28. listopada. Turudić je zakazao i šest ročišta koja će se održati u studenom.

Tužiteljstvo će u sklopu suđenja ispitati 19 svjedoka. Među prvima će svjedočiti bivši premijer Nikica Valentić i bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanader je optužbe odbio s gnušanjem, poručivši da je u vrijeme navodnog uzimanja provizije "imao čin pukovnika i da se borio za Hrvatsku".

Tužiteljstvo ga tereti da je novac spremio u svoj džep u vrijeme kad je bio zamjenik ministra vanjskih poslova, a posredovao je u Hypovom kreditu za obnovu hrvatskih veleposlanstava po svijetu. Sanaderova odvjetnica najavila je da će zatražiti ispitivanje novih svjedoka.

Očekuje se golemi interes medija i djelomična blokada suda zbog sigurnosnih mjera. Slično kao i kod zadnjeg pojavljivanja Ive Sanadera na Zrinjevcu, kad su snimljene prve fotografije ipak ne tako oronulog bivšeg premijera, kako su pokušavali prikazati njegovi branitelji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara