U akciji ´Autor 3´ zaplijenjeno više od 43.000 piratskih CD-ova

Više od 43.000 piratskih CDova, 73 kompjutora i druge opreme u vrijednosti većoj od dva milijuna američkih dolara zaplijenjeno je u policijskoj akciji ´Autor 3´ u kojoj je sudjelovalo oko 250 policajaca, izvijestili su danas u MUPu.

Akcijom, koja je 19. prosinca istodobno provedena u svim hrvatskim policijskim upravama, obuhvaćene su 53 osobe koje su piratske, odnosno nelegalne CD-e prodavali putem Interneta, rečeno je na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare u MUP-u.

Voditelj Odsjeka za kompjutorski kriminal i zaštitu intelektualnog vlasništva MUP-a Ognjen Haramina naglasio je da je riječ o najvećoj zaplijeni piratskih proizvoda u Hrvatskoj.

Akcija je pripremana tri mjeseca, a sa svakom od osoba koje su distribuirale piratske CD-e preko Interneta stupilo se u kontakt putem e-maila, a kada su dostavile svoje ponude i kataloge policija je uz pomoć providera, odnosno pružatelja Internet usluga u Hrvatskoj, otkrila njihov identitet, objasnio je Haramina.

U pretragama 68 stanova i drugih prostorija sudjelovalo je oko 250 policajaca koji su zaplijenili 73 kompjutora i 43.660 piratskih CD-ova s kompjutorskim igrama, raznim programima, glazbom i filmovima.

Najviše CD-a zaplijenjeno je na zagrebačkom području, gotovo 11.000, i Primorsko-goranskoj županiji, oko 8.700.

U policiji procjenjuju da je tržišna vrijednost zaplijenjene robe veća od dva milijuna američkih dolara.

Haramina je kazao da policija sada treba analizirati i vještačiti zaplijenjene predmete, nakon čega se može očekivati podnošenje kaznenih prijava protiv 50-tak osoba zbog sumnje da su počinili kazneno djelo nedozvoljene uporabe autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvođača. Za to je djelo Kaznenim zakonom predviđena novčana kazna ili do pet godina zatvora.

Haramina je naglasio da je nakon akcije ponuda piratskih proizvoda na Internetu značajno pala. Dodao je da za sada nema dokaza da je netko od osumnjičenih bio povezan s inozemstvom.

Posljednja slična akcija pod nazivom ´Autor 2´ provedena je u ožujku 2000. kada je zaplijenjeno 8.500 CD-a i oko 2.600 disketa.

Lani je ukupno zaplijenjeno 23.444 piratskih CD-ova, a godinu ranije 30.452.

Haramina je kazao da je prema procjenama hrvatske podružnice Udruge najvećih proizvođača software na svijetu (BSA - Bussines Software Alliance) u Hrvatskoj od 75 do 78 posto software nelegalno.

Kada bi se taj postotak smanjio za desetak posto u Hrvatskoj bi se moglo otvoriti od 10.000 do 20.000 novih radnih mjesta, zaključio je Haramina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara