U Ammanu nema poginulih hrvatskih državljanja, al-Qaida preuzela odgovornost

IRAČKI ogranak terorističke organizacije al-Qaida, kojom u Iraku zapovijeda Abu Musab al-Zarqawi, preuzeo je odgovornost za napade u glavnom jordanskom gradu Ammanu.

"Izabrani su hoteli koje je jordanski despot pretvorio u dvorište za neprijatelje vjere, Židove i križare", piše u priopćenju koje na islamskoj web stranici potpisuje glasnogovornik al-Qaide u Iraku.

Galerija fotografija snimljenih nakon eksplozija u Ammanu

U Ammanu nema stradalih hrvatskih državljana

Na popisima poginulih i ranjenih nakon terorističkih napada izvedenih u srijedu navečer u Amanu nema hrvatskih državljana, kazala je za Hinu glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Ivana Crnić.

U Amanu se nalaze i trojica instruktora Ministarstva unutarnjih poslova, koji rade u Centru za obuku iračkih policajaca u Amanu, koji su dobro i na sigurnom.

Tour-operator iz Ljubljane kontaktirao je MVPEI i obavijestio hrvatsku stranu da se osmero hrvatskih državljana nalazilo u srijedu u Amanu, ali da nisu ozlijeđeni u napadima. Hrvatski državljani u četvrtak su na izletu u Petri, a u nedjelju će se vratiti u Hrvatsku.

Jordanska policija uhitila nekoliko osumnjičenih

Prema službenim izvorima, jordanske su vlasti danas uhitile nekoliko osoba za koje se sumnja da su sudjelovale u podmetanju eksplozija.

Zamjenik jordanskog premijera Marwan Muasher rekao je ranije da su al-Qaidini militanti, pod vodstvom Abu Musabe Al-Zarqawija, prvi na listi osoba osumnjičenih za trostruki bombaški napad u glavnom jordanskom gradu.

Prema službenim podacima u eksplozijama u tri hotela u glavnom jordanskom gradu Amanu poginulo je 56 osoba, dok su 93 ranjene.

Prema službenom priopćenju među poginulima je 11 stranaca (jedan Saudijac, jedan Palestinac, pet Iračana, 3 Kineza i jedan Indonežanin).

Za sada je utvrđen identitet 26 poginulih. Svi ranjeni još su u bolnicama.

Grad se tijekom noći i jutra nalazio pod policijskom opsadom, no vlasti nisu pronašle niti uhitile napadače za koje se pretpostavlja da se radi o bombašima samoubojicama.

Sigurnost je pojačana u cijelom Ammanu osobito ispred triju hotela koji su bili meta trostrukog bombaškog napada.

Hoteli Radisson SAS, Hyatt i Days Inn okruženi su čeličnim barijerama a prilaze čuva vojska. Zbog proglašenja dana žalosti u četvrtak su zatvorena ministarstva, škole i sve javne ustanove a vrata su zatvorile i diplomatske misije.

Jordan je privremeno zatvorio i kopnene granice s Irakom, a zatvoren je i granični prijelaz prema Zapadnoj obali. Zračne luke su otvorena ali i na njima su u većem broju prisutne snage sigurnosti.

Među poginulima su većinom Jordanci, ali i trojica Palestinaca. Jedan od njih je general bojnik Bashir Nafe, zapovjednik Palestinskih specijalnih snaga.

Kako javlja kineska agencija Xinhua, u napadima su poginula trojica Kineza.

Informacije s terena govore da su dvije eksplozije izazvali bombaši samoubojice, dok je treću detonaciju uzrokovao vozač koji se automobilom-bombom zabio u sigurnosnu barijeru te je eksplodirao izvan samog Days Inn hotela.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara