U atentatu na Đinđića sudjelovalo 18 ljudi

UKUPNO 18 pripadnika Crvenih beretki i Zemunskog klana sudjelovalo je u atentatu na srbijanskog premijera Zorana Đinđića, rečeno je u ponedjeljak na briefingu za glavne urednike beogradskih medija u srbijanskoj vladi.

Od tih 18 osoba, u zločinu su sudjelovala i dva pripadnika Sigurnosno informativne agencije (BIA), koji su osiguravali vilu na Dedinju u kojoj je živio premijer, a jedan od njih koji je javio kad je automobil s premijerom krenuo prema zgradi srbijanske vlade dobio je za tu informaciju 1200 eura.

Novinarima je rečeno da je cijelu operaciju vodio odbjegli bivši zapovjednik Jedinica za specijalne operacije Milorad Luković Legija iz jednog od svojih stanova. Jedan od počinitelja atentata nakon Đinđićeva ubojstva zakopao je snajpersku pušku na jednom gradilištu u blizini Palače federacije u Novom Beogradu. Atentatori su imali nekoliko automobila koji su bili parkirani noć uoči atentata u blizini zgrade vlade, kao i razrađene planove podrške ako se dogodi nešto nepredviđeno.

Novinarima su na briefingu objavljena i imena ljudi koji su ubili bivšeg predsjednika Srbije Ivana Stambolića, nestalog 25. kolovoza 2000. godine, čiji je leš nađen nedavno na Fruškoj gori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Stambolića je, prema osnovanim sumnjama, ubio Branko Berček, čiji su pomagači bili donedavni zapovjednik (nakon atentata na Đinđića) raspuštenih Crvenih beretki Dušan Maričić Gumar, kao i pripadnici te jedinice Leonid Milivojević, Nenad Šare i Nenad Bujošević, koji je trenutno u pritvoru nakon osude na 15 godina zatvora zbog sudjelovanja u atentatu na Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali potkraj 1999. godine, kad su ubijena četvorica dužnosnika Draškovićeva Srpskog pokreta obnove, tad najznačajnije oporbene stranke.

Pripadnici policije, rečeno je danas, našli su u vili "Bosanki" na beogradskom Dedinju, u kojoj je živio nedavno uhićeni Momčilo Mandić, biznismen iz Bosne i Hercegovine, navodno blizak haškom optuženiku Radovanu Karadžiću, protuavionski raketni bacač, ali je o tome policija, kako je rečeno novinarima, za dan-dva objaviti detaljnije priopćenje.

(Hina) ttag sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara