U Australiji uhićen mladić koji je na Staru godinu planirao teroristički napad

U Australiji uhićen mladić koji je na Staru godinu planirao teroristički napad
Foto: Hina
 
AUSTRALSKA policija izvijestila je da je uhitila 20-godišnjaka osumnjičenog da je planirao na Staru godinu izvesti teroristički napad automatskom puškom u centru Melbournea, drugog po veličini grada u toj zemlji. 
 
Policija savezne države Victorije priopćila je da je mladić djelovao sam te da prije uhićenja jučer nije uspio kupiti vatreno oružje.
 
Zamjenik policijskog načelnika Shane Patton otkrio je kako je riječ o australskom državljaninu somalijskog podrijetla, kojega policija nadzire još od početka godine.
 
U planiranju se koristio dokumentima al Kaide
 
"Došao je do dokumenata al Kaide u kojima se opisuje kako počiniti teroristički napad te kako se koristiti vatrenim oružjem; pištoljima i puškama", rekao je Patton na konferenciji za tisak u Melbourneu. "Pretpostavljamo da je simpatizer IS-a", dodao je.
 
Muškarac je planirao ubiti što više ljudi na Federation Squareu u Melbourneu, trgu koji na Staru godinu vrvi ljudima budući da se tamo odvija središnji dio programa novogodišnje proslave, rekao je Patton.
 
Australija, vjerni saveznik SAD-a koji je slao trupe u Afganistan i Irak, od 2014. godine u stanju je povišene pripravnosti za napade domaćih militanata koji su se vratili s Bliskog istoka, ili njihovih pristaša.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Australiju, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Australiju.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara