U Austriji uhićen vođa terorističke skupine koja djeluje na području bivše Jugoslavije

U AUSTRIJI je uhićen muškarac albanskog podrijetla, za kojim je izdana međunarodna tjeralica zbog terorističkih aktivnosti kojima se bavi.

Policija ga je uhitila 8. prosinca 2006. godine, u bečkoj zračnoj luci Schwechat, kada je planirao otputovati u SAD. Tijekom provjere prtljage je utvrđeno da se muškarac ponaša izrazito nervozno, a policija je ubrzo ustanovila i zašto. Naime, Dodu L. se nalazi na listi najtraženijih svjetskih terorista.

Dodu L. je vođa terorističke skupine koja djeluje na području zemalja bivše Jugoslavije, a koja je planirala dva bombaška napada u rujnu, tijekom parlamentarnih izbora u Crnoj Gori. Specijalna policija ipak je uspjela spriječiti katastrofu. Dvanaestero pripadnika skupine je uhićeno, dok je "Veliki Šef" je uspio pobjeći, no ne zadugo.

Kako javlja Kronen Zeitung, 55-godišnji Dodu L. je bivši pripadnik "Kosovske oslobodilačke armije" (UCK). Skupljao je informacije od terorističkih skupina i prenosio ih diljem Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodu L. je kao aktivni pripadnik Al-Qaede bio njihov špijun u SAD-u te ih izvještavao o aktivnostima CIA-e. Također, sumnjiči ga se i za povezanost sa napadima 11. rujna, s obzirom da je u to vrijeme boravio tamo.

Dodu L., koji inače ima američko državljanstvo, trenutno se nalazi u pritvoru u pravnom institutu Korneuburg, te čeka na izručenje. No, tu su se javili novi problemi, s obzirom da ga istovremeno žele i SAD i Crna Gora.

I.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara