U Bagdadu na djelu kaos i "zdrpi i briši" pristup

U Bagdadu na djelu kaos i "zdrpi i briši" pristup
KRAĐA svega što je na dohvat ruke, nesigurnost i kaos obilježja su stanja u Bagdadu u četvrtak nakon ulaska američkih snaga u središte grada kojim je, čini se, označen konačni krah režima Sadama Huseina.

Sljedbenici iračkog predsjednika i pripadnici njegove milicije jednostavno su se izgubili, javlja dpa.

U vakuumu bezvlašća između već prošlog režima i nadolazećih američkih snaga, narod se poslužio robom iz vladinih "trgovina", odnoseći iz ureda sve što se može nositi.

"Zgrade Olimpijskog odbora i Ministarstva unutarnjih poslova odaju sliku golemih trgovačkih centara koji se vrlo brzo prazne", rekao je jedan Iračanin.

Krađe nisu pošteđena ni luksuzna vozila koja su pripadala režimu, a novinari su primijetili i brojne leševe, koji svjedoče o krvavom "prepoznavanju" Sadamovih pristaša.

Američki vojnici u većini slučajeva ne poduzimaju ništa protiv kradljivaca. Jedini put su intervenirali kad je rulja krenula prema napuštenom stožeru inspektora oružja UN, zauzevši zgradu, jer su u njoj inspektori, u žurbi u kojoj su napuštali Bagdad uoči rata, ostavili vozila i druge vrijedne stvari.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amerikanci sad nadziru velik dio Bagdada, uključujući predsjedničku palaču i zgrade vlade, a nema znakova bilo kakvog pokušaja protunapada Sadamovih snaga, čiji je otpor u glavnom gradu bio vrlo slab.

Novinari javljaju da su irački položaji u središtu grada, okruženi vrećama pijeska, redom napušteni, a tek se povremeno čuju zvuci borbe.

Iračka televizija ne emitira od utorka, nakon što su koalicijske snage teško oštetile opremu i odašiljače.

U srijedu je jedino izašao vladin dnevnik al-Jumhuriya. Ponašajući se kao da je sve u apsolutnom redu, na naslovnici je objavio Sadamovu sliku i veliki naslov: "Irak će pobijediti uz Božju pomoć, mudrost našeg vodstva i čvrstinu našeg darežljivog naroda".

Čini se da se te novine strašno dobro prodaju, jer stanovnici Bagdada vjeruju da im je to posljednji broj i da će biti vrlo vrijedna uspomena.

Mnogi se boje trenutačnog razdoblja bezvlašća, predviđajući nasilne prosvjede, pa i građanski rat. Nakon četvrt stoljeća brutalne diktature, ništa se ne čini nemogućim.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara