U Banskim dvorima u ponedjeljak o deblokadi 225 milijuna USD bivše SFRJ u SAD-u

U BANSKIM DVORIMA u ponedjeljak će se održati konzultacije o daljnjim koracima Hrvatske nakon što su SAD deblokirale 225 milijuna dolara sredstva bivše Jugoslavije, doznaje se danas u Vladi.

Hrvatska je, naime, tražila blokadu 225 milijuna dolara deviznih rezervi bivše Jugoslavije koje je tadašnja Narodna banka SFRJ deponirala u američkim bankama, dok se ne riješi pitanje sukcesije bivše države.

No, SAD su deblokirale ta sredstva, Srbija je već potvrdila da je od toga novca 90,3 milijuna dolara na računima Narodne banke Srbije, a i ostalim je državama koje su američkoj strani dostavile brojeve računa novac uplaćen.

Hrvatskoj bi od ukupnih sredstava trebalo pripasti 56 milijuna dolara, ali Hrvatska do sada, kako se doznaje, još nije dostavila broj svog računa i kada ga dostavi može očekivati novac na svom računu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iz Banskih dvora poručuju pak kako deblokada sredstava ne znači da će hrvatska strana na bilo koji način odustati od potrage za informacijama i novcem bivše države.

Hrvatska je i jedina država sljednica bivše Jugoslavije koja još nije ratificirala ugovor o sukcesiji, potpisan u lipnju 2001.

Hrvatska traži da se razjasni što se dogodilo sa sredstvima u mješovitim bankama, a riječ je o osam mješovitih banka osnovanih u inozemstvu. U sporazumu se, naime, navodio iznos od 645 milijuna dolara, a naknadno su dostavljeni podatci Srbije i Crne Gore po kojima je riječ o knjigovodstvenoj vrijednosti, te da je u mješovitim bankama ostalo samo 56 milijuna dolara, pa nedostaju podatci gdje je 590 milijuna dolara iz mješovitih banaka.

(Hina) bn ds

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara