U Banskom Grabovcu kod Petrinje obilježena 65. obljetnica ustanka u Hrvatskoj

U BANSKOM Grabovcu, u blizini Petrinje, kod spomen-obilježja žrtvama Drugoga svjetskog rata, u nazočnosti oko 300 antifašističkih boraca i antifašista te stanovnika tog kraja, obilježena je 65. obljetnica antifašističkog ustanka u Hrvatskoj.

Održavanju skupa, koji je organizirala Udruga antifašističkih boraca i antifašista iz Petrinje uz pokroviteljstvo toga grada, protivila se Koordinacija Udruga iz Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije, koja smatra da je riječ o provokaciji budući da je, kako tvrdi, "23. srpnja 1990. u Banskom Grabovcu, na istome mjestu, osnovana teroristička Srpska demokratska stranka". Podsjeća i da je 65. obljetnica ustanka u Hrvatskoj već proslavljena 22. lipnja u Brezovici kod Siska, na Dan antifašističke borbe u Hrvatskoj.

Skup je protekao bez izgreda, a potpredsjednica Hrvatskoga sabora i predsjednica HNS-a Vesna Pusić tom je prigodom podsjetila da je na današnji dan 1941. narod tog kraja ustao protiv ustaškog terora i da se to dogodilo dva mjeseca nakon pokolja glinskih Srba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na skupu su govorili i potpredsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Ivan Fumić, bivši dužnosnik u socijalističkoj Jugoslaviji Milutin Baltić te petrinjski gradonačelnik Miroslav Gregurinčić.

Na skupu su se spominjali različiti podaci o broju žrtava ustaškog terora u Banskom Grabovcu i okolnim selima. Milutin Baltić iznio je brojku od 1250 žrtava, Fumić 1280, a Vesna Pusić od 540 do 1000 žrtava.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara