U beogradsku arenu stigli prvi pacijenti, jučer primljeno 33 zaraženih

U beogradsku arenu stigli prvi pacijenti, jučer primljeno 33 zaraženih
Foto: Srđan Ilić/Pixsell, epa

U PRIVREMENU bolnicu, uređenu u dvoranama Beogradskog sajma za smještaj oboljelih s blagom kliničkom slikom covida-19, u nedjelju su primljeni prvi pacijenti, do 20 sati ukupno 33 osobe.

Privremene bolnice organizirane su po uzoru na metode korištene u Kini pri suzbijanju epidemije koronavirusa i po savjetu kineskih stručnjaka koji su prošlog tjedna doputovali u Beograd pomoći Srbiji, a cilj je izolirati čim više pacijenata s lakšim simptomima i tako usporiti širenje zaraze. Slične bolnice organizirane su i u sportskim dvoranama u Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu.

Bolnica u Beogradu, koji je najveće žarišta covida-19 u Srbiji, može primiti 3000 pacijenata, a najavljeno je da će diljem Srbije biti regionalno osiguran smještaj za ukupno 6000 pacijenata, premda se stručnjaci iz zdravstvenog stožera srpske vlade nadaju da ih neće morati koristiti u cijelosti i da će suzbiti eksponencijalnu krivulju rasta oboljelih.

Maksimum će najvjerojatnije biti u petom ili šestom tjednu, a trajat će poslije toga još najmanje mjesec dana, ocijenio u nedjelju navečer za Radioteleviziju Beograd (RTS) epidemiolog Predrag Kon iz Kriznog stožera vlade Srbije, prognozirajući da se olakšanje može očekivati u lipnju.

O svim građanima ovisi hoće li vlasti morati uvesti rigoroznije mjere, ali je "sad neophodna željezna disciplina" jer su "ovo ključni tjedni" u razvoju epidemije, ocijenio je Kon za RTS.

On očekuje da će virus početi slabjeti s proljetnim zatopljenjem i sunčanim danima.

Pozvao je građane da se pridržavaju savjeta stručnjaka, poštuju propisane preventivne mjere i izbjegavaju socijalne kontakte jer Srbija sebi "ne smije dopustiti da joj se dogodi talijanski i španjolski scenarij".

Zdravstveni krizni stožer srpske vlade priopćio je u ranije u nedjelju da je u epidemiji koronavirusa dosad preminulo 13 pacijenata koji se mogu dovesti u vezu s covidom-19, testirane su ukupno 2462 osobe, a do 29. ožujka u 15 sati potvrđen je 741 slučaj zaraze.

Od subote u 15 sati testirano je 376 osoba i kod 82 test je bio pozitivan, a zabilježena su tri smrtna ishoda, dok je na respiratorima ukupno 55 pacijenata s teškom kliničkom slikom.

Nulti pacijent, prvi kod kojeg je 6. ožujka u Srbiji službeno registriran koronavirus, otpušten je u nedjelju kao izliječen.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara