U Berlinu postignut dogovor o Libiji, četiri su najvažnije točke

U Berlinu postignut dogovor o Libiji, četiri su najvažnije točke
Foto: EPA

SUDIONICI sastanka na vrhu o Libiji dogovorili su se u nedjelju u Berlinu oko završne izjave u kojoj se obvezuju na podržavanje aktualnog primirja u Libiji, uskraćivanje pomoći sukobljenim stranama te na bolju kontrolu embarga Ujedinjenih naroda na izvoz oružja u tu zemlju.

"Možemo zaključiti da su svi složni u tome da se embargo na izvoz oružja u Libiju mora poštivati", rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel obraćajući se medijima nakon završene konferencije.

Ona je objasnila kako su se i predstavnici sukobljenih strana složili oko sastavljanja zajedničkog vojnog povjerenstva koje bi radilo na daljnjoj deeskalaciji situacije u Libiji.

Najvažnije točke dogovora

Dogovorili su da se formira komisija "pet plus pet" te su objavili imena članova, da se uvede embargo na isporuke oružja i da se prati njegovo poštovanje, da se ne pruža pomoć zaraćenim stranama u Libiji i da se konflikt u Libiji može riješiti samo političkim putem.

Njemačka kancelarka je zaključila kako je konferencija u Berlinu, na kojoj su sudjelovali predstavnici 16 zemalja i organizacija, "dala veliki prilog" nastojanju Ujedinjenih naroda za postizanje mira u Libiji.

"Sadašnje privremeno primirje bi se trebalo pretvoriti u trajno", rekla je njemačka kancelarka na konferenciji za novinare u prisustvu glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa, njemačkog ministra vanjskih poslova Heika Maasa te specijalnog izaslanika UN-a za Libiju Ghassena Salemea.

Merkel je rekla kako je današnja konferencija bila nužna zbog teške humanitarne situacije i zbog opasnosti destabiliziranja čitave sjeverne Afrike.

Guterres se njemačkoj kancelarki zahvalio na organizaciji konferencije i izjavio kako sada prva zadaća mora biti postizanje stabilnog prekida vatre.

Maas je rekao kako sudionici konferencije, na kojoj su, pored predstavnika Europske unije, UN-a, Arapske i Afričke lige sudjelovali predsjednici država i vlada 12 zemalja među kojima i ruski predsjednik Vladimir Putin, francuski predsjednik Emmanuel Macron, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan te ministar vanjskih poslova SAD-a Mike Pompeo, sada u rukama imaju ključ za rješenje krize.

"Taj ključa sada treba gurnuti u bravu i okrenuti. Mi svi znamo da pravi posao tek predstoji", zaključio je Maas.

Predstavnici sukobljenih strana u libijskom sukobu, predsjednik vlade Fajez al-Saraj te general Kalifa Haftar nisu izravno sudjelovali na konferenciji u Berlinu ali su prije podne obavili odvojene razgovore sa sudionicima sastanka.

Berlin nakon Moskve

Njemačka je danas bila domaćin mirovne konferencije o Libiji, tjedan dana nakon što slični pregovori u Moskvi nisu polučili značajniji napredak u rješavanju višegodišnjeg sukoba u toj zemlji. Prošli vikend održani su libijski mirovni pregovori u Moskvi, ali je tada Haftar odbio potpisati dogovor o primirju, za razliku od al-Saraja. 

Kako navode mediji, konferenciju je organizirala kancelarka Merkel kako bi spriječila da se sukob u Libiji pretvori u "zamjenski rat" velikih sila poput onog u Siriji.

Libija je podijeljena između libijske vlade nacionalnog jedinstva GNA, koju priznaju Ujedinjeni narodi (UN), sa sjedištem u Tripoliju, i vlasti generala Khalife Haftara, koja ima uporište na istoku zemlje.

Glavna zadaća konferencije bila je učvrstiti mir, a napose spriječiti strano upletanje u Libiju. 

Turska poslala vojsku u Libiju

Turska je navodno poslala stotine boraca iz Sirije u Libiju posljednjih tjedana, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR). 

Dužnosnik američkog State Departmenta rekao je u subotu da situacija u Libiji počinje nalikovati onoj u Siriji. Pozvao je strane snage da napuste zemlju, pišu novinari koji prate američku delegaciju na konferenciji u Berlinu. 

"EU ima "povijesnu" dužnost podržati libijsku vladu nacionalnog jedinstva (GNA)", napisao je Erdogan u subotu u listu Politico i dodao da je mirovna konferencija u Berlinu "vrlo važan korak" u tom smjeru.

Snage lojalne generalu Haftaru blokirale su u subotu glavne naftne terminale na istoku Libije. Prestanak izvoza nafte, koja Libijcima predstavlja gotovo jedini izvor prihoda, protest je protiv turske intervencije u zemlji, kažu pripadnici libijskih plemena i snaga lojalnih Haftaru.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u petak je izrazio nadu da će mirovna konferencija rezultirati napretkom prema rješavanju sukoba.

"Najvažnije je da se nadgleda primirje", dodao je Lavrov na konferenciji za medije u Moskvi. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara