U BiH 185 zaraženih koronavirusom

U BiH 185 zaraženih koronavirusom
Foto: EPA-EFE

UKUPNI broj osoba zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini do četvrtka ujutro povećan je na 185, izvijestili su iz entitetskih i županijskih ministarstava zdravstva u toj zemlji.

Ministar zdravstva Republike Srpske Alen Šeranić kazao je novinarima kako su u tom entitetu od srijede potvrdili sedam novih slučajeva kod tri žene i četiri muškarca, a odnose se na osobe iz Banje Luke, Doboja, Bosanske Gradiške i Bosanske Dubice.

U Federaciji BiH novi slučajevi potvrđeni su u Sarajevu, ali i u Grudama gdje do sada nije bilo zaraženih.

Službeni podaci o broju umrlih uslijed komplikacija prouzročenih koronavirusom u BiH i dalje su proturječni jer se u statistikama spominju tri takva slučaja u Sarajevu, Mostaru i Bihaću, iako je pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez ranije ovog tjedna zanijekao da je bihaćki slučaj povezan sa zarazom.

Policija u oba entiteta i dalje pokušava striktno kontrolirati kretanje stanovništva provodeći stroge mjere ograničenja u noćnim satima, no svakodnevno zatiču na desetke prekršitelja kojima se izriču visoke novčane kazne.

Policija je izvijestila kako je samo u noći između srijede i četvrtka u Sarajevu u kršenju zabrane kretanja zatečeno više od 50 osoba koje su bile izvan domova kada to nisu smjele.

Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, Milorad Dodik i Željko Komšić građanima su uputili zajedničku poruku pozvavši ih da poštuju mjere ograničenja jer je to najbolji način da osobno doprinesu smanjenju širenja zaraze.

"Pozivamo vas da se striktno pridržavate svih propisanih zapovjedi, mjera i preporuka jer je to jedini način da se izborimo sa zlom koje nas je pogodilo", stoji u poruci članova državnog vrha koji su istaknuli kako su pred BiH teški dani jer epidemija izazvana koronavirusom još nije dosegnula svoj vrhunac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara