U BiH HDZ, HSP i Lijanovići organiziraju dolazak svojih birača, HDZ-vci nagovaraju ljude da glasaju za njih

GONG je priopćio kako su od 10 do 15 sati na biračkim mjestima u Hrvatskoj i u inozemstvu uočene brojne nepravilnosti, no da je opća ocjena kako izborni dan na većini biračkih mjesta protječe u tolerantnoj i demokratskoj atmosferi.

> Posjetitelji Indexa, za koga ste glasali?

> Otvorena birališta diljem Hrvatske, jutros glasali svi političari

> Do 11 sati na birališta izašlo 17,9 posto birača, HDZ krši izbornu šutnju

> GONG: Uočene manje nepravilnosti i kršenje izborne šutnje (izvješće do 10 sati)

> Glas za Lijanovića vrijedi 377 kuna

GONG je potvrdio i o informaciju o sukobu vezanom uz biračko mjesto u Ličkom Osiku, a prema njihovim informacijama radi se o sukobu birača i SDP-ovog člana biračkog odbora. Do gužve je došlo u Caffe baru "Tony", 500 m udaljenom od biračkog mjesta (a ne ispred biračkog mjesta) i to zato jer je jedan birač napao SDP-ovog člana biračkog odbora tvrdeći da je ovaj noć uoči izbora po Ličkom Osiku distribuirao SDP-ove letke. GIP nije dobio nikakve dojave o incidentu na ili u blizini biračkog mjesta, kao ni gospićki MUP koji je je potvrdio da je jedina intervencija bila u imenovanom kafiću.

U zagrebačkom naselju Knežija došlo je do svađe između članova biračkog odbora jer je jedan birač dobio četiri glasačka listića. U Biogradu je jedan birač pokušao u u kutiju ubaciti više listića, no na vrijeme je spriječen.

Na biračkom mjestu broj 46 u Šibeniku promatrači GONG-a zatekli su promatrača bez akreditacije, koji se njima predstavio kao promatrač Elekte, dok se biračkom odboru predstavio kao promatrač GONG-a.

Na biračkom mjestu u Čakovcu predsjednik biračkog odbora nagovara osobe da glasaju za HDZ, a u mjestu Netretići birač je dojavio kako je jedan član biračkog odbora nepozvan došao u njegovu kuću te nagovarao njega i ženu da glasaju za HDZ.

HDZ, HSP i Lijanovići organizirali dolazak svojih birača, Lijanović plaća 377 kuna za glas

GONG je izvijestio, na temelju dojave građana, kako u Grudama Nezavisna lista Lijanovići kupuje glasove od birača na način da birač pokaže na mobitelu sliku glasačkog listića sa zaokruženim brojem. HDZ, HSP i Lijanović organizirano u kombijima i autobusima dovode birače na biračka mjesta u Stolcu, Jajcu, Čapljini i drugima.

GONG je naveo kako u Mostaru na jednom biračkom mjestu vlada netolerantna i nedemokratska atmosfera, te da predsjednica biračkog odbora nije dala članici biračkog odbora da napiše primjedbu u zapisnik.

U Tuzli, nedaleko jednog biračkog mjesta, nalazi se veliki plakat Ive Sanadera.

HDZ i SDP šalju poruke

GONG je zaprimio mnogo anonimnih pritužbi birača pripadnika nacionalnih manjina koji se osjećaju poniženo ili im nije ponuđena mogućnost glasovanja za opće liste, a nekima je čak uskraćena. Također,  u GONG je pristiglo na stotine upita oko lokacije biračkih mjesta, upita oko glasovanja nacionalnih manjina, glasovanja bolesnih i nemoćnih, oko kršenja izborne šutnje i sl.
I danas se dijele leci po sandučićima (razne stranke), agitira pa i ispred biračkih mjesta (razne stranke) te šalju SMS poruke, uglavnom od HDZ-a, a nedavno i SDP-a.

A.H.
Foto: V.G.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara