U Boliviji otvorena birališta za opće izbore

U Boliviji otvorena birališta za opće izbore
Foto: EPA

U BOLIVIJI su danas otvorena birališta, a birači će morati odlučiti hoće li i četvrti put na čelo države izabrati Evu Moralesa, prvoga indijanskog predsjednika, koji je na vlasti od 2006. 

Predsjednica Središnjega izbornog povjerenstva Maria Eugenia Choque pokušala je javnost uvjeriti u transparentnost izbora.

"Poduzeli smo potrebne mjere da bismo zaštitili glasove" Bolivijaca na ovim izborima, rekla je novinarima, odgovorivši na taj način oporbi koja upozorava na opasnost od prevara.

U utrci za predsjednika države je devetero kandidata, no centrist Carlos Mesa, 66-godišnji novinar i bivši predsjednik, mogao bi, čini se, zasmetati aktualnome 59-godišnjem šefu države, koji je dosad uglavnom bio izabiran već u prvome krugu. Sada bi mu se moglo dogoditi da ide u drugi krug. 

Tijesna utrka

Po jednoj od posljednjih anketa, onoj jednoga javnog sveučilišta, Morales vodi s 32,3 posto glasova, no u stopu ga slijedi Carlos Mesa s 27 posto. 

Morales je jedini preostali južnoamerički čelnik iz vremena "ružičaste plime", dominacije ljevice na kontinentu tijekom prvog desetljeća 21. stoljeća. Danas je ljevica na vlasti još u Boliviji, Venezueli, Ekvadoru i Urugvaju.

Za vrijeme Moralesova tri mandata Bolivija je doživjela snažan gospodarski napredak, rast primanja i smanjenje stopa siromaštva.

Nakon što Morales nije ispoštovao rezultate referenduma iz 2016., kada su Bolivijci glasali protiv mijenjanja odredbe Ustava iz 2009. prema kojoj predsjednik ne može obnašati tri uzastopna mandata, suočio se s oporbom kritičnom prema njegovom demokratskom legitimitetu te sa znakovima slabijeg gospodarskog rasta.

Da bi izbjegao drugi krug izbora, vodeći kandidat mora dobiti apsolutnu većinu ili osvojiti najmanje 40 posto glasova s ​​10 bodova razlike u drugome.

Biračka mjesta otvorena su u 8 sati po lokalnom vremenu, a zatvorit će se u 16 sati. U Boliviji je glasanje obvezno.

Oko 7,3 milijuna bolivijskih birača, osim budućeg predsjednika i potpredsjednika, biraju i 130 zastupnika te 36 senatora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara