U Britaniji više nije na snazi "kritična" razina sigurnosti

BRITANSKI ministar domovinske sigurnosti John Reid  objavio je kako u Britaniji više nije na snazi "kritična" razina sigurnosti. Razina sigurnosti je promijenjena jer tajne službe vjeruju kako su napadi mogući, ali ne u bliskoj budućnosti.

Reid je na press konferenciji kazao kako još uvijek postoji prijetnja od terorističkog napada, uantoč tome što službe vjeruju kako je čelni čovjek britanske Al Qaide uhićen.

Dodao i kako promjena razine sigurnosti također ne znači da terorističkih napada neće biti.

"Ljudi moraju biti svjesni da su na slobodi možda drugi teroristi koji planiraju napad na Veliku Britaniju." - kazao je Reid.

Ministarstvo transporta Velike Britanije u ponedjeljak je najavilo nova pravila u vezi toga što će putnici smjeti unijeti u zrakoplov, javlja agencija AP.

Nova pravila stupaju na snagu odmah, ali tek će od utorka biti primjenjivana na britanskim zračnim lukama.

Svaki putnik moći će u zrakoplov unijeti jedan komad ručne prtljage, čije dimenzije ne smiju biti veće od 45 centimetara po dužini, 35 centimetara po širini i 16 centimetara u dubinu. Putnici će ponovo moći unositi prijenosna računala i druge elektronske uređaje u zrakoplov.

Putnici u zrakoplov neće smjeti unijeti nikakvu tekućinu, osim lijekova koje im je prepisao liječnik, a koje će se provjeravati, te mlijeka za djecu i tekuće hrane za bebe. Zabrana unošenja tekućina odnosi se i na pastu za zube, gel za kosu, parfeme i razne mirise, pjenu za brijanje, mlijeko za kožu i sredstva za sunčanje.

Nova pravila predstavljaju ublažavanje prvih zabrana nametnutih nakon što su britanske sigurnosne službe prošlog tjedna osujetile terorističku urotu čiji je cilj bio tekućim eksplozivom raznijeti desetak zrakoplova koji su letili iz Britanije u Sjedinjene Države.

Predstavnici British Airwaysa izrazili su zadovoljstvo novim pravilima, budući da je nakon prve restrikcije u četvrtak putnicima bilo zabranjeno unositi bilo kakvu ručnu prtljagu u zrakoplov.

Index.hr/Hina

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara