koronavirus u hrvatskoj

U Brodsko-posavskoj županiji deset dana zaredom nema novozaraženih

U Brodsko-posavskoj županiji deset dana zaredom nema novozaraženih
Foto: HINA

USLIJED povoljne epidemiološke situacije (deset dana zaredom bez novozaraženih koronavirusom), brodsko-posavski županijski Stožer civilne zaštite od Nacionalnog stožera čeka odobrenje za kretanje županijom bez propusnica.

Župan Danijel Marušić u nedjelju je na konferenciji za novinare Stožera istaknuo kako obveza posjedovanja propusnica i dalje ostaje na snazi dok prijedlog županijskog Stožera ne potvrdi onaj Nacionalni.

U županiji je koronavirusom zaraženo ukupno 20 osoba, tri su izliječene, 16 još ima status aktivne bolesti, a jedna osoba je umrla. 

U prilog ocjeni dobre epidemiološke situacije ide i to što na području županije nije bilo slučajeva proboja zaraze u ustanove koje skrbe o starima i nemoćnima.

Normalizaciji sustava pridonijela je, tvrde u Stožeru, i činjenica da su samo dvije osobe iz zdravstvenog sustava u samoizolaciji, od četrdesetak koliko ih je pod tom mjerom bilo u jednom trenutku.

Ravnatelj slavonskobrodske bolnice Josip Samardžić naveo je kako odjel kardiologije već dva dana radi normalno. sukladno aktualnom režimu rada bolnice.

U bolnici je, kaže, trenutno deset negativnih osoba na koronavirus iz ustanova za stare i nemoćne, koje se nalaze na liječenju u samoizolaciji. Napomenuo je da je u županiji u sustavu socijalne skrbi oko tisuću osoba, koje su smještene u desetak domova i sedamdeset udomiteljskih obitelji.

Načelnik županijskog Stožera Stjepan Bošnjaković rekao je kako se građani u županiji uglavnom drže propisanih zaštitnih mjera održavanja razmaka, iako je sve veći broj onih koji borave na javnim otvorenim površinama.

Neprihvatljivom je ocijenio situaciju na gradskoj tržnici u Slavonskom Brodu gdje je u subotu bila velika gužva pa je najavio da će o tome razgovarati s nadležnima, a ne osiguraju li se tamo odgovarajući uvjeti, tržnica će se ponovno zatvoriti.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara