U Crnu Goru stigao norveški istraživački brod, kreće 3D snimanje podmorja

U Crnu Goru stigao norveški istraživački brod, kreće 3D snimanje podmorja
Ilustracija: YouTube

NORVEŠKI brod Polar Empress, dug 117 metara, specijaliziran za istraživanje nafte i ugljikovodika u moru, uplovio je tijekom noći sa srijede na četvrtak u crnogorsku luku Bar, gdje će ostati oko mjesec dana, kako bi se na jugu Crne Gore provelo ispitivanje oko 1.200 kilometara četvornih površine morskog dna na mjestima za koje je koncesiju dobio talijansko-ruski konzorcij Eni-Novatek.

Norveški brod, koji predvodi čitav konvoj drugih brodova, ovih dana treba započeti 3D seizmičko snimanje podmorja između Bara i Ulcinja, a Uprava pomorske sigurnosti već emitira upozorenja za pomorce i ribare, koje će trajati do kraja 3D snimanja.

Dva broda iz ovog konvoja će obavljati preventivnu kontrolu na moru dok ne počnu radovi glavnog broda, a potom će biti dopuštena plovidba i ostalim plovilima uz potrebnu udaljenost od glavnog broda.

Odluka o obavljaju bušenja očekuje se krajem iduće ili početkom 2020. godine

Voditelj odjela Pomorske sigurnosti za nadzor i kontrolu pomorskog prometa Žarko Lukšić kazao je da će ovo istraživanje biti provedeno uz pomoć zvučno-zračnih topova, ali i specijalnih geo-mikrofona, koji su kablovima, dugim i nekoliko kilometara, spojeni za brodove.

Crna Gora raspisala je javni poziv za istraživanje ugljikovodika koncem srpnja 2013., a zatvorila ga 15. svibnja 2014. godine. Odluka da se koncesija dodijeli talijansko-ruskom konzorciju Eni-Novatek donesena je u prosincu 2015. godine.

Predstavnici talijansko-ruskog konzorcija Eni-Novatek i crnogorske vlade potpisali su ugovor o koncesiji, kojim je predviđeno da koncesija traje 30 godina i da se odnosi na četiri bloka koji se nalaze na krajnjem jugu crnogorskog podmorja, u neposrednoj blizini granice s Albanijom.

"Kada se završi snimanje, slijedi očitavanje rezultata snimanja, nakon čega će koncesionar odlučiti gdje će obavljati bušenja. To se očekuje krajem iduće ili početkom 2020. godine", kazao je Lukšić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara