U Dalmaciji najmanje koriste pojas u vožnji, zaključila policija ovog vikenda

U Dalmaciji najmanje koriste pojas u vožnji, zaključila policija ovog vikenda
Foto:Pixsell/Hrvoje Jelavic

POLICIJA je i proteklog vikenda nastavila pojačane aktivnosti usmjerene na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja u prometu, a aktivnosti su posebno usmjerene i prema ponavljačima teških prekršaja u prometu, tzv. „recidivistima“.

Kako su priopćili iz Ravnateljstva policije, u akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.

Policijski službenici svih policijskih uprava, proteklog vikenda 10. – 12. 01. 2020. utvrdili su ukupno 4.356 prekršaja.

1.735 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine

Od toga se izdvaja 348 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 2,74 g/kg izmjerena na području PU virovitičko-podravske. Zatim, registrirana su  1.735 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU vukovarsko-srijemske, 212 km/h.

Također, zabilježen je 471 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa i 175 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU zagrebačke, njih 62, dok ih je najmanje utvrđeno na području PU brodsko-posavske, 4 takva prekršaja. Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači starosti od 31 do 40 godine (103 takva prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51 do 1,0 g/kg, što je i najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije.

Najmanje prekomjerne brzine u krapinsko-zagorskoj

Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU zagrebačka sa 270 prekršaja, dok je najmanje takvih prekršaja (13) utvrđeno u PU krapinsko-zagorskoj.

Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU splitsko-dalmatinske, njih 108.

Najveći broj prekršaja nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je na području PU zagrebačke, 31 takav prekršaj.

69 prometnih nesreća sa nastradalim osobama

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečena 31 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 36 teških prekršaja, od čega najviše: nedopuštena koncentracija alkohola – 13; upravljanje prije stjecanja prava – 10; upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – 11. Iz tog razloga 11 je vozača zadržano u posebnim prostorijama do otrežnjenja, a protiv 17 vozača proveden je žurni prekršajni postupak, prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

U razdoblju 10. – 12.01.2020. na prometnicama Republike Hrvatske dogodilo se 69 prometnih nesreća sa nastradalim osobama. U dvije nesreće smrtno su stradale dvije osobe. U ostalim nesrećama ozlijeđena su 94 sudionika.

Stoga se i poduzimanje mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu nastavlja, poručuju iz Ravnateljstva policije i pozivaju sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer, kako su poručili iz policije, prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može dogoditi u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara