U Desilu pronađena prva ikad ilirska luka

NAKON pronalaska prvih ilirskih brodova u svijetu, stručni arheološki tim Snježane Vasilj u Desilu pronašao je prvu ikada ilirsku luku, piše Dnevni avaz.

Ovo novo otkriće je potvrda da je Hutovo blato jedinstveno nalazište u Europi, a Snježana Vasilj, koja će svoje otkriće danas i službeno predstaviti javnosti, vjeruje kako će vijest o ilirskoj luci odjeknuti u čitavom svijetu.

"Pronašli smo pilone zabijene u zemlju koji su ispleteni drvenim pleterom. Mulj je to konzervirao, a s jedne se strane uhvatila sedra. Na pilonima zabijenim u zemlju postoje rukom izrađene rupe. Taj svojevrsni pojas luke dugačak je oko devet metara. Sve izgleda fantastično", kazala je Vasilj za Dnevni avaz i dodala kako se sasvim sigurno radi o ilirskoj luci.

"Sigurni smo u to jer keramika koju smo ranije pronašli potiče iz ilirskog perioda, iz prvog ili drugog stoljeća nove ere. Prva moja pretpostavka, kad sam vidjela koliko keramike smo pronašli, bila je da se na ovom lokalitetu nalazi ili brod ili luka. Danas smo otkrili i jedno i drugo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arheološki tim u Desilu dosad je pronašao čak 505 raznih fragmenata amfora i čepova od amfora te raznih drugih predmeta, poput kopalja, sjekira i slično.

"Pretpostavlja se da je značaj ilirske luke bio ogroman, da je to bilo iznimno razvijeno područje, a s obzirom na brojne nalaze amfora i keramike, jasno je da je u blizini obitavalo brojno stanovništvo. Ovo daje i nove spoznaje o Ilirima. Sada je, između ostalog, jasno zašto je na ilirskom novcu u Daorsonu kod Stoca bio lik ilirskog broda. Nesporno je da su u tom segmentu bili veoma napredni", zaključuje Vasilj.

P.V.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara