U Đakovu počeli susreti hrvatskih književnih kritičara

U ORGANIZACIJI đakovačkog ogranka Matice hrvatske i Slavonskobaranjskosrijemskog ogranka Društva hrvatskih književnika u Đakovu su počeli dvodnevni 6. susreti hrvatskih književnih kritičara.

Okrugli stol Susreta posvećen je temi "Koliko urednik utječe na ukus književnog kritičara i čitatelja", a izbornica teme, Julijana Matanović, predstavila ju je kroz urednički rad Zlatka Crnkovića, negdašnjeg urednika biblioteke "Hit", a danas urednika u vlastitoj biblioteci "Zlatko Crnković vam predstavlja".

Nazvavši Crnkovića glavnim junakom 6. đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara, Julijana Matanović istaknula je kako je njegov urednički rad dao jak pečat biblioteci "Hit" a time i hrvatskoj prozi 70-ih i 80-ih godina 20. stoljeća.

Ocijenila je kako je "Crnkovićev urednički rad u Hitu iznjedrio čitav naraštaj književnika koji su danas klasici, poput Raosa, Aralice, Tribusona i drugih".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U raspravi na okruglom stolu istaknuto je da u lancu od autora do čitatelja nije samo bit u darovitu piscu nego i u uredniku, koji zna prepoznati autorovu vrijednost, u čemu mu programska sloboda treba biti osnovni preduvjet.

Osim kao autor Crnković, također sudionik okruglog stola, na Susretima je predstavljen i kao književnik te su predstavljene njegove dvije knjige - "Knjiga snova" i "Prošla baka s kolačima".

Susreti, na kojima sudjeluje 15-ak hrvatskih književnih kritičara, završavaju 27. lipnja proglašenjem dobitnika Nagrade "Julije Benešić" i Povelje uspješnosti za najbolja književno-kritičarska ostvarenja u vremenu između dvaju kritičarskih susreta.

I ovogodišnji susreti popratna su priredba 37. smotre folklora "Đakovački vezovi".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara