U Đakovu predstavljena monografija i otvorena izložba o Papinom posjetu Hrvatskoj

U sklopu petodnevnog programa kojim Đakovo obilježava Dan grada, 8. svibnja, večeras je u Muzeju Đakovštine otvorena izložba fotografija o Papinom trećem pohodu Hrvatskoj autora Zorana Filipovića, te je predstavljena njegova monografija "Sveti Otac Ivan Pavao II. u trećem pastirskom pohodu Hrvatskoj, 5.9. lipnja 2003., Dubrovnik, Osijek, Đakovo, Rijeka, Zadar". L

Uz autora monografiju su predstavili i đakovački i srijemski pomoćni biskup dr. Đuro Hranić, prof. dr. Stanislav Marijanović i prof. dr. Pero Aračić. Govoreći o monografiji biskup Hranić podsjetio je na prošlogodišnji, treći posjet Pape Hrvatskoj kad je Sveti Otac, 7. lipnja, pohodio i đakovačku i srijemsku biskupiju te njezina dva grada - Đakovo i Osijek.

"Svi se rado sjećamo Zračne luke Osijek gdje je Papa predvodio euharistijsko slavlje sa 220.000 vjernika, najveće u okviru tog posjeta. Sjećamo se njegovog posjeta Osijeku, Đakovu, đakovačkoj Katedrali i susreta s vjerničkim mnoštvom kojem je mahnuo šokačkim šeširom sponatno ga preuzevši iz ruku đakovačkog gradonačelnika. Slika je to koja je tog istog dana obišla svijet", rekao je biskup Hranić, istaknuvši da je sve to objedinio Zoran Filipović u svojoj monografiji koja ja vrijedan dokument tog povijesnog događaja.

"Monografija je to koja nas potiče da se vratimo u to vrijeme, u vrijeme zajedništva u pripremama i iščekivanju najdražeg gosta, ona upozorava na ljudske i društvene vrednote, podsjeća da su službe svih nas služenje na dobrobit čitavoj zajednici", rekao je biskup Hranić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prof. dr. Stanislav Marijanović o monografijij je govorio kroz prizmu Papine posebne naklonosti Hrvatskoj. "Ni jedan Petrov nasljednik nije toliko prigrlio Hrvatsku kao Ivan Pavao II. i u samo devet godina on ju je pohodio čak tri puta. Uvijek ustrajno ponavljajući riječi ljubav, mir, obitelj, snošljivost, solidarnost", reko je Marijanović.

Govoreći o autoru monografije prof. dr. Pero Aračić Zorana Filipovića predstavio je kao profesionalnog fotografa i pisca koji se 1959. rodio u Brčkom, a danas živi i radi u Zagrebu; u Hrvatskoj i inozemstvu objavio je više zapaženih knjiga, piše za poznate svjetske magazine, izlaže u poznatim svjetskim galerijama, a za svoj rad je više puta nagrađen. "Posebno mjesto u Filipovićevom radu imaju monografije, a svih pet posvetio je Papinim posjetima Hrvatskoj i BiH", istaknuo je Aračić.

"Kada se Sveti Otac pojavio na našem duhovnom nebu nisam mogao odoljeti tom Svjetlu, prihvatio sam taj izazov i 1994. kada je Sveti Otac prvi puta pohodio Hrvatsku učinio sam sve da da me to Svjetlo rječju i slikom obasja. Jer pisanje i fotografiranje moja su dva svjetla koja sam udružio u sve moje monografije posvećene trima Papinim pohodima Hrvatskoj te Sarajevu i Banjaluci u BiH", reako je predstavljajući svoj rad Zoran Filipović.

(Hina) xsžup ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara