U domu za djecu u Puli zlostavljali dječaka: Gurali su mu četkicu za zube u anus

U domu za djecu u Puli zlostavljali dječaka: Gurali su mu četkicu za zube u anus
Na fotografiji nije dječak iz teksta. Foto: Dom za odgoj djece i mladeži Pula, 123 RF

NOVI slučaj teškog zlostavljanja dječaka dogodio se prošlog tjedna u Domu za odgoj djece i mladeži Pula. Od dobro upućenog izvora doznajemo da su dječaka starog 14 godina koji boravi u domu, zlostavljali 12-godišnjak, također korisnik doma, te još jedan štićenik doma. Zlostavljali su ga tako da su zagrijavali širi dio ključa do usijanja i prislanjali mu ga na kožu, tj. žigosali ga na više mjesta po tijelu. Zatim su gasili čikove po njemu i gurali mu četkicu za zube u anus te ga nakon toga prisiljavali da "pere" zube istom četkicom.

"Jedan dečko iz Doma je to otkrio i prijavio odgajateljima. Prošlog tjedna je održan i sastanak o tome u domu", doznajemo od izvora. Međutim od svih institucija koje smo kontaktirali nismo dobili konkretne odgovore već su nam svi rekli da poduzimaju određene radnje i izvide, ne navodeći koje.

Kontaktirali smo PU Istarsku, gdje su nam potvrdili da je pulska policija 12. svibnja zaprimila prijavu o počinjenju kaznenog djela na štetu štićenika doma koji je u događaju, navode, lakše ozlijeđen.

Policija: U tijeku je kriminalističko istraživanje

"U tijeku je kriminalističko istraživanje kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja. S obzirom na odredbe Zakona o kaznenom postupku i Zakona o sudovima za mladež, nismo u mogućnosti iznositi pojedinosti", rekla je za Index Nataša Vitasović, glasnogovornica PU Istarske.

Anica Idžaković, ravnateljica Doma za odgoj djece i mladeži Pula u odgovoru za Index rekla je da su vezano uz događaj koji se zbio u njihovoj ustanovi poduzeli sve mjere i radnje sukladno Protokolu o zaštiti i sigurnosti korisnika doma te postupanja u izvanrednim (kriznim) situacijama.

"Zbog zaštite prava djece i maloljetnika te tajnosti izvida koje provodi policija nismo u mogućnosti iznositi detalje događaja i radnji koje se poduzimaju. O događaju smo obavijestili sve nadležne institucije i postupamo u skladu s Protokolom i pravilima struke", stoji u odgovoru ravnateljice Idžaković.

U Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku rekli su nam, pak, da su upoznati sa situacijom u pulskom Domu. Ponovili su nam isti odgovor kao i ravnateljica pulskog doma.

"Dom za odgoj djece i mladeži Pula obavijestio nas je o navedenom događaju i o poduzetim radnjama sukladno Protokolu o zaštiti i sigurnosti korisnika doma te postupanja u izvanrednim (kriznim) situacijama. Upoznati smo i s informacijom da će ravnateljica Doma za odgoj djece i mladeži preispitati odgovornosti odgajatelja", stoji u odgovoru Ministarstva za Index.

Nije prvi takav slučaj u pulskom Domu za odgoj djece i mladeži

Ovo nije prvi slučaj zlostavljanja maloljetnika u tom domu, sličan slučaj zbio se i prije devet godina. Grubo psihičko, fizičko i seksualno zlostavljanje 13-godišnjeg dječaka dogodilo se u Domu za odgoj djece i mladeži u Puli u noći s 29. na 30. rujna 2010. godine, a sud je utvrdio da 62-godišnji noćni odgajatelj, koji je te večeri bio u smjeni, nije redovito, svakih sat vremena, obilazio odjel mlađe muške skupine pa su maloljetnik (15) i dječak (12) ušli u sobu 13-godišnjaka i brutalno ga zlostavljali.

Noćni odgajatelj u Domu za odgoj djece i mladeži u Puli, 62-godišnji I. L. iz Vodnjana, na pulskom je Općinskom sudu osuđen zbog nesavjesnog rada u službi jer je za vrijeme njegove smjene u noći s 29. na 30. rujna 2010. godine u Domu došlo do grubog psihičkog, fizičkog i seksualnog zlostavljanja 13-godišnjeg dječaka, štićenika romske nacionalnosti, za koje su odgovorni bili 15-godišnjak i 12-godišnjak, također štićenici Doma.

Odgajatelj dobio - uvjetnu kaznu

Do zlostavljanja koje su maloljetnici snimili mobitelom i tijekom kojeg su, između ostalog, tetovirali dječaka, tjerali ga da pije urin te ga palili upaljačem po trbuhu, došlo je bez ikakva povoda između 22 i 2 sata.

Odgajatelju je izrečena uvjetna kazna od deset mjeseci zatvora koju neće odslužiti ako u roku od godinu dana, a nakon što presuda postane pravomoćna, ponovno ne počini neko kazneno djelo. Državno odvjetništvo žalilo se na nepravomoćnu presudu te će o njoj odlučivati Županijski sud u Zagrebu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara