U dosad neviđenom slučaju oslobođena nizozemska liječnica koja je usmrtila ženu

U dosad neviđenom slučaju oslobođena nizozemska liječnica koja je usmrtila ženu
Ilustracija: 123rf

NIZOZEMSKO pravosuđe danas je oslobodilo liječnicu optuženu da je 2016. usmrtila pacijenticu oboljelu od Alzheimerove bolesti a da nije bila potpuno sigurna u njezin pristanak, što je prvi takav slučaj u toj zemlji koja je prva ozakonila eutanaziju.

"Sedamdesetčetverogodišnja pacijentica je prvo bila izrazila želju za eutanazijom, ali je poslije davala proturječne izjave o želji da umre", rekla je sutkinja Mariette Renckens u Den Haagu.

"Mislimo da s obzirom na stanje teške demencije pacijentice, liječnica nije morala provjeravati njezinu želju za eutanazijom", rekla je.

Nakon čitanja presude sudnicom se prolomio pljesak. Slučaj, prvi takav u Nizozemskoj koja je 2002. prva legalizirala eutanaziju, potaknuo je raspravu o pravu dementnih bolesnika da odlučuju o vlastitoj sudbini.

Nezabilježen slučaj

Liječnica (68) čiji identitet nije otkriven, optužena je zbog toga što je "pretpostavljala da je gospođa ostala pri odluci da želi umrijeti a da to nije provjerila s njom" nakon pojave neurodegenerativne Alzheimerove bolesti.

Tužiteljstvo koje nije zatražilo nikakvu kaznu za liječnicu, ocijenilo je da je s pacijenticom trebala više razgovarati o tome.

"Zahtjev za eutanaziju pacijentica je iznijela dok je još bila potpuno prisebna", rekla je sutkinja.

"Sada ćemo pozorno proučiti presudu i odlučiti hoćemo li se žaliti", reagirao je Sanne van der Harg, glasnogovornik tužiteljstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara