U drevnom Ekvadoru bebe pokapali sa šljemovima od drugih dječjih lubanja

U drevnom Ekvadoru bebe pokapali sa šljemovima od drugih dječjih lubanja
Foto (nije fotografija događaja u članku): Epa

ARHEOLOZI su u drevnim južnoameričkim grobnicama pronašli dva kostura malenih beba koje su nosile šljemove izrađene od lubanja druge djece.

Radi se o prvom dokazu da su pripadnici drevnih civilizacija koristili dječje lubanje kao pogrebna pokrivala za glavu, piše CNN.

Arheolozi su u razdoblju od 2014. do 2016. godine na lokalitetu koji se nalazi na obali Ekvadora iskopali posmrtne ostatke 11 osoba. Među njima su bile i dvije odrasle, jedna mlađa osoba i četiri bebe. Oko ukopa, koji datiraju oko 100. godine prije Krista, pronađeni su mali artefakti i školjke.

Na lubanjama pri pokopu još uvijek bilo mesa

No, ono što je posebice iznenadilo znanstvenike je da su se na glavama dvoje dojenčadi nalazili šljemovi-lubanje. Jedno dijete je u trenutku smrti imalo 18 mjeseci, a nosilo je dijelove lubanje drugog djeteta starog između četiri i 12 godina.

Druga pronađena beba je u trenutku smrti bila stara između šest i devet mjeseci te je na glavi imala fragmente lubanje djeteta u dobi od dvije do 12 godina.

Znanstvenici smatraju da su šljemovi-lubanje u vrijeme pogreba dojenčadi na sebi još uvijek imali ostatke ljudskog mesa jer se dječje lubanje inače ne drže ovako povezano.

Priopćili su da za sada imaju više pitanja nego odgovora i da ne znaju zašto su drevni stanovnici tog područja preoblikovali lubanje u pokrivala za glavu i stavljali ih na mrtvu djecu. Kazali su kako se za sada zna da su lubanje imale važnu simboliku u drevnoj Južnoj Americi i da se mrtvoj djeci pridavao poseban značaj prilikom ukopa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara