U Estoniji se održavaju parlamentarni izbori, dio građana već glasao putem interneta

Foto: AFP

U ESTONIJI se danas održavaju izbori, a prema predizbornim anketama, najviše glasova će vjerojatno dobiti vladajuća koalicija desnog centra.

Reuters izvještava da bi desna koalicija Reformističke stranke i Saveza Pro Patria i Res Republica ipak mogla osvojiti manje od pedeset posto glasova, što znači da bi u tom slučaju morala pregovarati s još nekom strankom, najvjerojatnije umjereno lijevim socijaldemokratima.

Glavna oporbena Stranka centra trebala bi, po zadnjim anketama, dobiti 22 do 25 posto glasova, a socijaldemokrati, koji su u kampanji obećavali veliku poreznu reformu, od 13 do 16 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Estonija je jedina zemlja na svijetu u kojoj se na izborima može glasati i putem interneta. Tko nije htio doći na birališno mjesto, mogao je između 24. veljače i 2. ožujka glasati preko posebnog internetskog sustava. Elektronički glasovi se normalno pribajaju "papirnatima" tijekom prebrojavanja listića, a na taj način je glasalo više od 15 posto biračkog tijela.

Estonija je sedamnaesta članica eurozone, a recesiju je doživjela vrlo snažno. Međutim, uz stroge mjere štednje koje je uvela vlada premijera Andrusa Ansipa, ta je baltička zemlja u 2010. godini zabilježila rast BDP-a od 3,1 posto. Rezultati anketa govore da mu birači to nisu zamjerili.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara