U Europu stiže ekstremni toplinski val, objavljena upozorenja za Hrvatsku

U Europu stiže ekstremni toplinski val, objavljena upozorenja za Hrvatsku
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL, Screenshot Severe Weather

U EUROPU stiže ekstremni toplinski val koji bi mogao oboriti rekorde za lipanj. 

Ekstremne temperature pogodit će posebno zapadnu Europu, a Hrvatska će tek malo bolje proći.

U Europu dolazi toplinski val koji može biti smrtonosan, vrhunac u četvrtak

Prema najnovijim predviđanjima, dolazi vrlo intenzivan, rekordan i potencijalno smrtonosan toplinski val koji će pogoditi velik dio Europe, javlja Severe Weather. Najviše će pogoditi dijelove Španjolske i Francuske, gdje će temperature ići preko 40 stupnjeva Celzijevih. 

Iznimno visoke temperature u Europu će stići s Iberije i zapadne Sahare. Vrućine će krenuti u utorak na sjeveru Španjolske, u Francuskoj te na sjeveru Italije. Temperature će rasti i u srijedu, a vrhunac toplinskog vala u Europi se očekuje u četvrtak. Temperature bi mjestimice u Španjolskoj i Francuskoj mogle narasti i do ekstremnih 46 stupnjeva. 

Posljednji dan toplinskog vala u većini zemalja trebao bi biti petak, nakon čega bi nad Europom trebala početi djelovati hladna fronta. 

Izdana upozorenja i za Hrvatsku

Što se Hrvatske tiče, pokoji pljusak moguć je još u utorak, a u srijedu kreću vrućine.

Državni hidrometeorološki zavod objavio je upozorenje za toplinske valove na području Hrvatske. 

Prema njemu, u srijedu počinje umjerena opasnost od toplinskog vala u cijeloj Hrvatskoj, osim u istočnoj Slavoniji i Baranji, no to je tek najava onoga što slijedi. 

U četvrtak velika opasnost na području Zagreba, Karlovca i Rijeke

U četvrtak je na području Zagreba, Karlovca i Rijeke na snazi viši stupanj opasnosti od toplinskog vala - velika opasnost. U cijelom će ostatku Hrvatske na snazi biti umjerena opasnost. 

Meteorolozi predviđaju da će se u Hrvatskoj u četvrtak mjeriti temperature oko 35 stupnjeva, a i više od toga. Osim dana, tople će biti i noći. 

U petak velika opasnost na području Rijeke i Splita 

U petak velika opasnost od toplinskog vala vrijedi za područje Rijeke i Splita, dok je za ostatak Hrvatske proglašena umjerena opasnost. 

Prema sedmodnevnoj, manje pouzdanoj prognozi koju je objavio DHMZ, sunčano vrijeme bi se trebalo u Hrvatskoj zadržati i nakon petka, no ipak uz nekoliko stupnjeva niže temperature. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara