U Galeriji Urlich izložba kipara Anđelka Odaka

Akademski kipar Anđelko Odak predstavio je zagrebačkoj publici 21 kamenu skulpturu i 30 reljefa u terakoti na izložbi otvorenoj večeras u Galeriji "Ulrich" Zadruge likovnih umjetnika Hrvatske.

Likovna kritičarka Ljiljana Domić, otvarajući izložbu istaknula je kako je umjetnik "kultivirao i osvijetlio odnos prema materijalu, bolje rečeno prema materiji".

Odakovi reljefi, koje on naziva i crtežima u pijesku, nastali su ucrtavanjem i utiskivanjem linija na malim glinenim pločicama i podobni su materijalu u kojemu su nastali, ali su i podudarni s formom skulpture, odnosno pune plastike, kazala je Domić.

Taj pristup, dodala je, svjedoči o izraženom osjećaju umjetnika za plasticitet koji se posebice očituje u njegovim kamenim skulpturama.

Podsjetila je da se ta umjetnikova "fascinacija kamenom" povezana i s njegovim rodnim selom Bračević u splitskoj zagori, bogatoj antičkim i lirskim lokalitetima.

Odakovo razumijevanje materije određuje umjetnika kao novo jako autorstvo na hrvatskoj likovnoj sceni, zaključila je likovna kritičarka Domić.

Anđelko Odak rođen je 1967. u Bračeviću. Diplomirao je 2001. na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti kiparstvo u klasi profesora Stipe Sikirice. Na skupnim izložbama sudjeluje od 2002., a samostalno izlaže od prošle godine. Član je Hrvatskoga društva likovnih umjetnika.

(Hina) xipet ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara