u "gavelli" praizvedena predstava "paravani" ranka zidarića

Predstava "Paravani" Jeana Geneta u režiji Ranka Zidarića praizvedena je večeras u Dramskom kazalištu "Gavella".

U predstavi glume Sven Šestak, Rakan Rushaidat, Bojan Navojec, Enes Vejzović, Janko Rakoš, Darko Milas, Goran Navojec, Mario Mirković, Robert Ugrina, Davor Smolić i Senko Mlinarić.

Riječ je o predstavi, koja je nakon što je praizvedena u Parizu u proljeće 1966., izazvala jedan od najvećih skandala u povijesti francuskog kazališta, ističe se u programskoj knjižici predstave.

Priča te, jedne od posljednjih Genetovih drama, jednostavna je - u njenom središtu su Said, bijedni radnik, njegova žena Leila, ružna toliko da mora nositi kapuljaču koja joj posve prekriva lice, Saidova majka i još tri člana obitelji "Kopriva". Said je u sukobu s ostalim radnicima na farmi sir Harolda, koji mu se izruguje zbog ružne žene, a novac Said štedi za posjet bordelu kojeg vodi četrdesetogodišnja prostitutka Warda.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jean Genet (1910.-1986.), francuski romanopisac, dramski pisac i pjesnik rođen je u Parizu kao nezakonito dijete jedne pariške prostitutke. Ostavljen od roditelja, Genet je bio štićenik domova za maloljetne delikvente. Kada je navršio deset godina bio je krivo optužen za krađu i kako je već okarakteriziran kao lopov, to je odlučio i postati. Nakon izlaska iz doma kao pripadnik Francuske Legije stranaca, Genet je otišao u Siriju. U razdoblju između 1930. i 1940. proputovao je mnoge europske države zarađujući za život krađama ili kao muška prostitutka.

Homoseksualci, prostitutke i lopovi koji nastanjuju njegove drame portretirani su kao ljudi koji su ulovljeni u zamku beskrajnog broja slika koje su u stvarnosti njihova izopaćena refleksija, navodi se u programskoj knjižici predstave.

(Hina) sdju sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara