U Grčkoj prosvjedi protiv vlade zbog loše reakcije na požare

U Grčkoj prosvjedi protiv vlade zbog loše reakcije na požare

UNATOČ činjenici da požari u Grčkoj ipak jenjavaju, u Ateni, kao i drugim grčkim gradovima prosvjednici iskazuju nezadovoljstvo reakcijom vlade u ovoj kriznoj situaciji, izvještavaju strani mediji.

Budući da se izbori u Grčkoj održavaju za nešto više od dva tjedna, grčke vlasti nastoje smiriti kritičare, obećavajući skorašnju financijsku pomoć žrtvama požara. Oko 15 tisuća ljudi izašlo je danas na atenske ulice prosvjedujući protiv načina na koji je vlada rješavala krizu, kao i ekološke neosviještenosti grčkih vlasti. Požari u Grčkoj tako su se nametnuli kao glavna predizborna tema.

Prosvjedi u Ateni počeli su mirno, ali su se neredi razbuktali u samom središtu Atene, te je policija morala upotrijebiti suzavac, kako bi rastjerala najagresivnije prosvjednike. Prosvjednici su nosili crnu odjeću u znak sjećanja na 63 osobe poginule u požarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu se oglasila i glavna oporbena socijalistička stranka PASOK koja je optužila grčkog premijera za nepotizam i nesposobnost, no anketa u grčkim novinama Kathimerini pokazuje kako se situacija i nije promijenila u njihovu korist. Birači su, naime, uvjereni kako bi se i PASOK suočio sa istim problemima i teškoćama, te ih ne bi kvalitetnije riješio. Tako bi vladajuća Nova Demokracija, da se izbori održavaju danas, ipak uspjela zadržati vlast sa 41,5 posto glasova birača.

Ma.N.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara