U Guatemali proglašeno stanje "katastrofalne gladi"

Tekst: Z.J.
Foto: Wikipedia

GVATEMALSKI predsjednik Alvaro Colom proglasio je stanje "katastrofalne gladi" s nadom da će time potaći slanje donacija hrane toj napaćenoj srednjoameričkoj zemlji. Od gladi je od početka godine smrtno stradalo 460 ljudi zbog produžene sezone suše. Prema službenim podacima 54 tisuće obitelji koje žive u najteže pogođenim područjima su u kritičnom stanju.

"Odlučio sam proglasiti stanje katastrofalne gladi na cjelokupnu državnom području", izjavio je Colom u govoru na radiju i televiziji. "To će nam omogućiti pristup međunarodnim sredstvima i lakše mobilizirati proračunske izvore", kazao je.

Od gladi umrle 462 osobe

Prema pisanju dnevnika El Periodico, 462 osobe, među kojima 54 djece, umrlo je od gladi od početka godine u Guatemali. Većina je podrijetlom iz najsiromašnijih područja te zemlje koja graniči s Meksikom, u kojima polovina od 13 milijuna stanovnika živi u siromaštvu. Glad je pojačana zbog uništavanja kulture kukuruza i graha, osnovnih namirnica pučanstva. Također, na pogoršanje stanja su utjecali vremenski uvjeti, suša i efekti globalne krize.

Svjetski program za prehranu počeo je dijeliti 20 tona hranjivih pogača u 164 sela posebno pogođena glađu. Prema podacima UN-a 49 posto djece mlađe od pet godina pati od kronične neuhranjenosti u Guatemali. To je najviša stopa u čitavoj Latinskoj Americi i jedna od najviših u svijetu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara