U HERATU ZAPALJENE DVIJE ZGRADE UN-A

Dvije zgrade UNa napali su u nedjelju prosvjednici u Heratu, na zapadu Afganistana koji su demonstrirali protiv otpuštanja guvernera pokrajine Ismaela Khana.

Između 200 i 300 prosvjednika su zapalili vrata zgrade UN-ovog Visokog povjereništva za izbjeglice (UNHCR) i Misije pomoći Ujedinjenih naroda u Afganistanu (UNAMA).

U telefonskom razgovoru je šef pokrajinske policije izjavio da je "oko 1.000 ljudi zapalilo dvije zgrade HCR-a I UNAMA".

Ujedinjeni narodi za sada nisu komentirali te informacije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odnosi između samoproglašenog emira Herata Ismaela Khana i središnje vlasti, kojoj je njegova pokrajina u potpunosti izmicala, bili su napeti. U subotu ga je predsjednik Hamid Karzai smijenio i dekretom postavio na mjesto ministra, što je Khan odbio.

Prosvjedi gnjevnih pristaša smjenjenog guvernera održani su unatoč stotina afganistanskih i američkih vojnika koji su raspoređeni u Herat kako bi očuvali mir nakon Karzaijeve odluke od subote. Tijekom noći na nedjelju izbili su prvi sukobi između američkih vojnika i pristaša smijenjenog guvernera u kojima su, prema izvorima lokalne bolnice, poginule najmanje dvije osobe a više ih je ozlijeđeno. Američka vojska je objavila da nema žrtava.

(Hina) xtm ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara