U Holdingu pressica zbog oprosta dugova milijunašima: "Potkrali su nam se..."

U Holdingu pressica zbog oprosta dugova milijunašima: "Potkrali su nam se..."
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

USKOK-ov optuženik i zagrebački gradonačelnik je u listopadu prošle godine najavio otpis dugova za režije, a sad se ispostavilo da su dugovi otpisani i milijunašima.

"Neka moji sugrađani mirno spavaju. Pod cijenu tužbe u Strasbourgu stavit ću veto na otpis dugova i naći ćemo način da se tim ljudima ne otpišu dugovi", rekao je Bandić na izvanrednoj press konferenciji održanoj 31. listopada prošle godine, nakon što je otkriveno da se na popisu onih koji su zatražili otpis dugova našao i niz milijunaša, piše Jutarnji list.

No od tog obećanja nije bilo ništa pa su se tako među onima kojima su otpisani dugovi našli i bivši general HV-a i višestruki osuđenik Vladimir Zagorac, čije je bogatstvo 2006. procijenjeno na 26 milijuna eura, suprug ministrice vanjskih poslova Zoran Burić, nogometaši Dino Drpić, Zoran Mamić i Zvone Boban.

Dug otpisan i trgovcu oružjem

Dugovi za režije u iznosu do 10.000 kuna tako su oprošteni i kontroverznom šibenskom poduzetniku Andriji Keviću te trgovcu oružjem Zvonku Zubaku, čije se bogatstvo procjenjivalo na 71 milijun eura. Na popisu su se našli i Marijan Šarić, vlasnik Europatradea, nekadašnji kralj sapunica Roman Majetić te hrvatski automobilistički as Niko Pulić.

Iako je gradonačelnik Bandić obećavao da će se pod materijalnom i kaznenom odgovornošću potpisivati izjava o imovini, svima gore navedenima dugovi su jednostavno – otpisani.

Holding: Mi ćemo to sanirati

Iz Zagrebačkog holdinga danas su odgovorili na medijske napise da neplaćene režije otpisuju milijunašima, te istaknuli da se radi o sporadičnim slučajevima od kojih očekuju da vrate te iznose, a za samu mjeru otpisa duga blokiranima istaknuli su da se provodi u dobroj vjeri i u skladu sa Zakonom o otpisu dugova fizičkim osobama, koji je na snazi od srpnja prošle godine.

"Otpisali smo oko 13,6 milijuna kuna za više od tri tisuće osoba. Da smo ignorirali taj zakon, možda  bismo naplatili do 30 posto tih potraživanja", rekla je gradska pročelnica Mirka Jozić i dodala da desetak milijunaša koji su se greškom našli na toj automatskoj listi ne može zasjeniti dobre učinke provedbe tog zakona u Gradu Zagrebu.

"Suština je 324.000 blokiranih građana, a ne desetak milijunaša koji su se greškom našli među njima. To je zanemarivo u odnosu na ono što smo mi htjeli postići", istaknula je Jozić na konferenciji za novinare koju su u Holdingu izvanredno sazvali reagirajući na članak u "Jutarnjem listu" da je Grad Zagreb oprostio neplaćene režije i najimućnijima.

Naglasila je kako "u Holdingu nisu sretni s takvim napisima" jer, kaže, znaju da su kroz provedbu zakona o otpisu duga fizičkim osobama prije svega pomogli blokiranim i socijalno ugroženim građanima. "No, i na ovaj dobar potez pokušava se sa strane baciti sjenu", smatra Jozić.  

Jozić: Podmirite dugove

"Pozivam imućne koji se nalaze na tom popisu -  da dug plate. Vjerujem da je došlo do nenamjerne greške u 'Vodoopskrbi i odvodnji' i da će se ta greška svakako ispraviti", rekla je Jozić.

Procjena je u Holdingu da je riječ o osobama koje većinom žive u inozemstvu i uopće ne znaju da imaju blokiran račun i da im na adresu u Zagrebu, koju su i zaboravili, stižu računi. 

Podsjetila je da su se dugovi za režije u Zagrebu, prema Zakonu o otpisu dugova fizičkim osobama koji je na snagu stupio 21. srpnja 2017., otpisivali svima bez socijalnog i imovinskog cenzusa, jednako kao što je i država otpisivala svoje dugove.

Direktor trgovačkog društva "Vodoopskrba i odvodnja" Marin Galiot pozvao je još jednom tri osobe koje je i gradonačelnik svojevremeno prozvao - da plate dug.

Direktor Vodoopskrbe: Ja ću platiti ako oni neće

"Ako to ne učine, ispunio sam uplatnicu i platit ću osobno njihov ukupan dug", poručio je.

"Jutarnji list" danas je ponovno objavio listu imena dužnika među kojima su i Vladimir Zagorec, bivši generala HV-a koji je u nekoliko sudskih postupaka osuđivan za različita kaznena djela u Hrvatskoj i Austriji, Zoran Burić, suprug potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić, te poznati nogometaši Dino Drpić, Zoran Mamić i Zvone Boban.

Gradonačelnik Milan Bandić je lani u listopadu izjavio da će "pod cijenu tužbe u Strasbourgu staviti veto na otpis dugova imućnim osobama i da će se naći način da se tim ljudima ne otpišu dugovi”.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara