U Hrvatskoj gotovo 18 posto građana plaća liječnicima usluge "ispod stola"

STUDIJA Svjetske banke pokazuje kako se u Hrvatskoj plaćaju preskakanje liste čekanja, bolja usluga, ali i bilo kakva liječnička pomoć, objavila je danas Slobodna Dalmacija.

Gotovo polovica ispitanika obuhvaćenih USAID-ovim izvješćem o regionalnome monitoringu korupcije, drži da je u Hrvatskoj korupcija među liječnicima strahovito raširena, a ista studija pokazuje kako skoro 18 posto pacijenata u Hrvatskoj usluge plaća "ispod stola".

Tako je nešto više od 700 tisuća hrvatskih građana moralo platiti liječničku pomoć, zaobilazeći službene institucije. Iako, studija ne precizira odnosi li se navedenih 18 posto na ukupnu populaciju građana Hrvatske, ili isključivo na korisnike zdravstvenih usluga, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da upravo ta brojka iz zdravstvenog budžeta odlazi na tzv. "out of pocket" plaćanje.

Prema tim podacima radi se o iznosu od približno tri milijarde kuna, koji se godišnje okreće izvan službenih zdravstvenih institucija. Darovi liječnicima najčešće nisu samo izraz zahvalnosti, nego služe kao "osiguranje" da će pacijent od istog liječnika i ubuduće dobiti primjerenu njegu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podaci o korumpiranosti u Hrvatskoj, pokazuju da među građanima vlada "umjereni pesimizam", a kao najkorumpiranije profesije, Hrvati su, uz liječnike, naveli i policajce, carinike, odvjetnike i poreznike.

Analiza Svjetske banke obuhvatila je ukupno 29 tranzicijskih zemalja, te zemalja u razvoju, uključujući i Hrvatsku.

"Neformalno plaćanje u zdravstvu doseglo je kritičnu točku u zemljama tranzicije te takav trošak po glavi stanovnika u nekim zemljama i za više od 100 posto prelazi iznos prosječnoga dohotka", procjenjuje ekonomska analitičarka Svjetske banke Maureen Lewis, te dodaje kako neformalno plaćanje podrazumijeva sve izdatke izvan službenih kanala, od popularnih "kuverti" do "doprinosa" bolničkim ustanovama.

"Takva plaćanja u većini slučajeva su nelegalna", upozorila je autorica studije Maureen Lewis.

Ma.N.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara