U Hrvatskoj HPV infekciju ima između 25 i 30 posto žena

U HRVATSKOJ ne postoji precizan sustav registracije sve češćih genitalnih infekcija humanog papiloma virusa (HPV) kod žena, ali stručnjaci procjenjuju da infekciju ima između 25 i 30 posto žena, rečeno je na današnjem okruglom stolu medicinskog časopisa Medix i Zbora novinara koji prate zdravstvo i medicinu HND-a.

HPV je ujedno najčešća spolno prenosiva bolest, gdje se od 150 tipova, njih 40-ak prenosi spolnim putem.

Iako je najčešće riječ o tzv. tihoj infekciji bez simptoma, koja najčešće prolazi bez posljedica, oko jedan posto infekcija može, ako se ne liječi, prijeći u premaligne i maligne promjene koje dovode do karcinoma cerviksa.

Stručnjaci procjenjuju da u Hrvatskoj od tog oblika karcinoma godišnje oboli 366 žena.

HPV se najčešće javlja u najosjetljivijoj fertilnoj dobi od 20. do 26. godine (60-70 posto) pa infekcije mogu utjecati i na reproduktivne sposobnosti žena, kaže Joško Zekan iz Zavoda za ginekološku onkologiju Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj.

Ističe kako je vrlo važno otkriti predmalignu fazu, kada je bolest moguće u potpunosti izliječiti. S obzirom da uobičajeni PAPA test ne daje uvid u HPV infekciju, u svijetu se danas radi dodatna pretraga - tzv. genotipizacija kojom se otkriva HPV.

Ta se metoda zasad u Hrvatskoj primjenjuje samo kod loših PAPA nalaza, iako liječnici drže da bi se trebala primijeniti odmah, posebno kod mlađih žena.

Paralelnom primjenom PAPA testova i genotipizacije za zdrave bi se žene isključila opasnost od HPV-a za iduće tri godine te izdvojila skupina koja je ugrožena tim virusom, ističe Zekan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara