USPJESI HRVATSKIH LIJEČNIKA

U Hrvatskoj je prvi put pacijentima vraćen glas. Ubrizgali im botoks u glasnice

U Hrvatskoj je prvi put pacijentima vraćen glas. Ubrizgali im botoks u glasnice
Foto: KBC Rijeka

U KBC-u Rijeka prvi put je izveden multidisciplinaran zahvat u suradnji neurologa, audiologa i fonijatara i dvjema pacijenticama je ubrizgan botoks u glasnice kako bi im se vratio glas. Takav se zahvat dosad nije izvodio u Hrvatskoj već su pacijenti morali odlaziti u Sloveniju.

"U našoj je bolnici prvi put u Hrvatskoj uspješno apliciran toksin botulinuma u liječenju spazmodične disfonije kod dviju pacijentica (iz Slavonskog Broda i Rijeke) zahvaljujući suradnji Zavoda za audiologiju i fonijatriju i Klinike za neurologiju KBC-a Rijeka. Dosad su se pacijenti na ovakve zahvate slali u Univerzitetski centar u Ljubljanu, u kojem su i educirani riječki stručnjaci", rekli su za Index u KBC-u Rijeka.

Postupak aplikacije botoksa u glasnice izveden je pod kontrolom elektromioneurografije (EMNG - dijagnostički postupak kojim se procjenjuje periferni živčani sustav).

 

Šestero ljudi radilo na zahvatu

U izvođenju zahvata sudjelovale su predstojnica Zavoda za audiologiju i fonijatriju prim. mr. sc. Tatjana Šepić, fonokirurginja dr. Dijana Maržić i glavna sestra Astrid Rodin te predstojnica Klinike za neurologiju doc. dr. Vladimira Vuletić, dr. Barbara Zadković i glavna sestra Sanja Milinković.

"Spazmodična disfonija, znana i kao laringealna distonija, poteškoća je u govoru zbog protrahiranog spazma mišića koji kontroliraju glasnice. Radi se o fokalnoj distoniji koja pripada bolestima pokreta. Točan uzrok spazmodične disfonije nije poznat. Većina slučajeva proizlazi iz problema u dijelovima mozga (bazalni gangliji) koji kontroliraju pokret te nastanu nevoljne kretnje mišića (spazam) koji mogu utjecati na glas. Vokalni mišići u spazmu uzrokuju da se glasnice previše približe ili su previše udaljene dok osoba koristi svoj glas", kazali su nam u KBC-u.

Navode kako to svakako narušava govorne sposobnosti oboljelih, njihov posao i kvalitetu života. Osobe se izoliraju i smanje socijalne kontakte. Bolest više zahvaća žene i češća je u dobi od 30. do 50. godine.

Dr. Šepić: Pacijenti su izuzetno zadovoljni

Dijagnoza i liječenje je multidisciplinarno. Liječenje može samo smanjiti simptome. Zato se, kažu, i koristi toksin botulinuma u malim dozama kako bi olakšao tegobe, tj. spazam mišića. Botoks se u glasnice ugrađuje kad pacijent ima nepomičnu glasnicu i ima prostora između glasnica, što rezultira šumnim glasom koji je promukao i nerazgovijetan.

"To je, nažalost, postupak koji se mora ponavljati radi prolaznog efekta botoksa. Toksin botulinuma uglavnom se ugrađuje kako bi se pojačala masa glasnice tako da zdrava glasnica dotiče bolesnu i na taj se način pacijentu vraća glas", kazala je predstojnica Zavoda za audiologiju i fonijatriju prim. mr. sc. Tatjana Šepić.

Pacijenti su, istaknula je dr. Šepić, izuzetno zadovoljni rezultatima jer se njihovom glasu vraća funkcija.

"S neurolozima surađujemo jer se kod ekstrapiramidalnih poremećaja također ugrađuje botoks kako bi se glasnica opustila i kako bi se pacijentima olakšao govor. Zahvat se provodi u lokalnoj anesteziji pod kontrolom ultrazvuka", kazala je predstojnica dr. Tatjana Šepić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara