U Hrvatskoj počela obuka 26. naraštaja dragovoljnih ročnika, prihvaćene 63 žene

U Hrvatskoj počela obuka 26. naraštaja dragovoljnih ročnika, prihvaćene 63 žene
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

OBUKA 26. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u Oružanim snagama RH te obuka ročnika vojnih specijalista zrakoplovnih tehničara počela je u danas u Središtu za temeljnu obuku Zapovjedništva za obuku i doktrinu "Fran Krsto Frankopan" Hrvatske kopnene vojske u Požegi.

Služenje je započelo prihvatom te potpisivanjem ugovora s Ministarstvom obrane o dragovoljnom vojnom osposobljavanju, priopćila je Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

U 26. naraštaju prihvaćen je 301 ročnik

U 26. naraštaju prihvaćen je 301 ročnik, od čega 238 ročnika i 63 ročnice na dragovoljnom vojnom osposobljavanju te 18 ročnika vojnih specijalista zrakoplovnih tehničara, od kojih je jedna ročnica.

Ročnicima predstoji tjedan dana prilagodbe te upoznavanja i savladavanja vojničkih sposobnosti i vještina predviđenih Programom obuke i ocjenjivanja.

Ročnici će na dragovoljnom vojnom osposobljavanju provesti osam tjedana u Središtu za temeljnu obuku. Prva faza obuke u trajanju od dva tjedna provodi se u vojarni "123. brigade HV" u Požegi, druga faza u Logističkom vježbalištu "Glavica" i na strelištu "Novo Selo" u terenskim uvjetima u trajanju od pet tjedna, a treća faza obuke u trajanju od jednog tjedna provodi se ponovo u vojarni "123. brigade HV“ u Požegi".

Tijekom obuke ročni vojnici obučavaju se iz programskih područja: Rukovanje osobnim oružjem, Kretanje, Komuniciranje, Zaštita, Reakcije, Vojna služba, Tjelovježba i Psihološka priprava ročnika.

Vojno-stručna specijalnost (VSSp)

Dragovoljni ročnici koji uspješno završe obuku stječu vojno-stručnu specijalnost (VSSp) streljačka, dužnost strijelac roda pješaštva te samim time ispunjavaju jedan od propisanih uvjeta za prijem u djelatnu vojnu službu.

Završetak obuke i otpust ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju predviđen je 14. studenoga 2019. godine. Planirani završetak obuke ročnika vojnih specijalista zrakoplovnih tehničara na dragovoljnom vojnom osposobljavanju je 10. listopada 2019. godine.

Od početka dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. do 2019. vojno osposobljavanje završilo je oko 8400 ročnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara