U Hrvatskoj se ove veljače očekuje uvoz više od milijun ruža

U Hrvatskoj se ove veljače očekuje uvoz više od milijun ruža
Foto: Pixsell/Davor Puklavec

HRVATSKA gospodarska komora (HGK) očekuje da će se i u veljači ove godine nastaviti trend rasta uvoza ruža, kojih se u drugom mjesecu uveze više od milijun komada. 

Po podacima koje je Komora objavila, Hrvatska je u veljači prošle godine uvezla ruža u vrijednosti od 482 tisuće eura, što je 46 posto više nego u mjesecu ranije (u siječnju 2018. godine uvezeno je ruža za 330 tisuća eura).  

Podaci na godišnjoj razini pokazuju da je uvoz ruža porastao za 11 posto - u veljači 2017. godine uvezeno je 1,08 milijuna komada ruža, a u veljači prošle godine 1,28 milijuna komada. 

Zaustavljen trend pada

Iznoseći statistiku uvoza rezanog cvijeća, iz HGK zamjećuju da je u prošloj godini zaustavljen trend pada uvoza cvijeća. 

Po podacima Komore, u 2017. godini je u Hrvatsku uvezeno 1555 tona rezanog cvijeća u vrijednosti 8,3 milijuna eura, što je u usporedbi s 2016. godinom pad za 8,5 posto. 

Podatci, pak, za prvih jedanaest mjeseci prošle godine (podaci za prosinac 2018. još nisu dostupni) pokazuju da uvoz cvijeća porastao - uvezeno je 1663 tona cvijeća u vrijednosti 9,1 milijun eura. 

Uvoz ruža u prvih je jedanaest mjeseci 2018. godine porastao na 4,3 milijuna eura (725 tona), čime je već nadmašena cijela 2017. godine, napominju iz HGK.

U 2017. godini najviše cvijeća je uvezeno iz Nizozemske, Slovenije i Njemačke, a dominantno su se uvozile upravo svježe rezane ruže (563 tone, vrijedne 3,4 milijuna eura) te rezano cvijeće i pupoljci prikladni za bukete (499 tona u vrijednosti 2,8 milijuna eura).

Unatoč razvijenom uzgoju u Nizozemskoj, prema podacima Eurostata, Europska unija uveze deset puta više rezanih ruža nego što ih izveze. Većina cvijeća na EU tržište stiže iz Kenije, Etiopije, Ekvadora i Kolumbije pa je vrlo vjerojatno da se i u našim cvjećarnama mogu pronaći ruže iz tih egzotičnih destinacija, zaključuje se u priopćenju Komore.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara