U ICTY-u donatorska konferencija za Sud za ratne zločine u BiH

U SJEDIŠTU Haškog suda (ICTY) u četvrtak se održava međunarodna donatorska konferencija na kojoj se trebaju osigurati sredstva za rad posebnog odjela za ratne zločine pri Državnom sudu Bosne i Hercegovine.

Skup se održava u organizaciji Ureda visokog predstavnika (OHR) a okupio je izaslanike zemalja Vijeća za implementaciju mirovnog sporazuma u BiH i drugih zemalja. Na njemu sudjeluju zamjenik Viskog predstavnika i šef pravnog odjela OHR-a Bernard Fassier, posebni američki izaslanik za ratne zločine Pier-Richard Prosper i predsjednik ICTY-a sudac Theodor Meron.

Za ustanovljenje i petogodišnji rad posebnog suda za ratne zločine u Sarajevu, potrebno je osigurati 28 milijuna eura a vlada SAD izrazila je spremnost osigurati trećinu tih sredstava.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od prepuštanja dijela suđenja nacionalnim pravosuđima država s prostora bivše Jugoslavije, zavisi uspjeh "strategije dovršetka rada" ICTY-a koji, prema odluci Vijeća sigurnosti UN, do kraja 2008. treba dovršiti sve prvostupanjske, a do kraja 2010. sve žalbene postupke.

Predsjednik ICTY-a Meron i glavna tužiteljica Carla del Ponte opetovano su izrazili spremnost da se postupci protiv optuženika srednjeg i nižeg ranga prepuste posebnim sudskim odjelima za ratne zločine kada oni budu ustanovljeni u BiH, SCG i Hrvatskoj. ICTY bi zadržao pravo nadzora nad odvijanjem tih suđenja.

Po završetku skupa oko 17 sati, najavljena je konferencija za novinare Fassiera i Merona.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara