U Istri stupa na snagu velika promjena oko propusnica i kretanja

U Istri stupa na snagu velika promjena oko propusnica i kretanja
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

NAČELNIK istarskog županijskog stožera CZ Dino Kozlevac potvrdio je u Puli da je Nacionalni stožer odobrio njihov zahtjev, kao i zahtjeve Istarske županije, više gradova i općina u županiji da se bez propusnice omogući kretanje građana unutar područja bivših općina u Istri. 

Odluka se odnosi na područja bivših općina Pule, Pazina, Rovinja, Poreča, Buzeta i Labina s okolnim općinama, a za gradove Buje, Umag i Novigrad te općine Brtoniglu, Grožnjan i Oprtalj primjena će početi nakon Uskrsa s obzirom na to da je to područje bilo najveće žarište infekcije, rekao je Kozlevac na popodnevnoj izvanrednoj konferenciji na novinare.

Dodao je kako je Istarska županija 'konzumirala' čl. 18 Zakona o civilnoj zaštiti koji omogućuje da više jedinica može organizirati određene poslove zajedno i koordinirano. 

Istaknuo je da je odluka o slobodnom kretanju omogućena aktiviranjem sporazuma o zajedničkom koordiniranju poslova i aktivnosti djelovanja Civilne zaštite koji su potpisali istarski gradonačelnici i načelnici na područjima bivših općina, a koje je odobrio Nacionalni stožer civilne zaštite. 

"Drago mi je da je Nacionalni stožer čuo i odobrio naš zahtjev koji će građanima olakšati kretanje. Velik broj ovdašnjih stanovnika egzistencijalno je vezan za susjednu općinu ili grad, a s obzirom na poteškoće u radu centralnog sustava izdavanja e-propusnica, ova odluka Stožera je ispravna", istaknuo je Kozlevac i zahvalio svim članovima Nacionalnog stožera na razumijevanju.

Sutra u Istri otvaraju tržnice

Dodao je kako se "samo međusobnom koordinacijom, uvažavanjem informacija s terena i slušanjem građana ova situacija može uspješno privesti kraju". Najavio je da će se u srijedu otvoriti tržnice u Istri uz napomenu da će one koje ne budu poštovale propisane uvjete odmah biti zatvorene.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović rekao je kako u županiji do poslijepodneva, drugi dan zaredom, nije bilo novooboljelih od covida-19 te kako je još jedan pacijent izliječen, što je ukupno 12 izliječenih u pulskoj Općoj bolnici.

Jučer je na terenu i na odjelu za infektologiju pulske Opće bolnice uzet 61 uzorak brisa i dostavljen u laboratorij u Zagreb.

U nedjelju je u Hrvatsku iz Tirola autobusom doputovala skupina hrvatskih državljana, među kojima je bilo i osam iz Istre, rekao je Stojanović i dodao da je jedna od tih osoba pozitivna na covid-19. "Riječ je o osobi s područja Poreštine koja je odmah hospitalizirana na odjel za infektologiju pulske bolnice, tako da trenutačno imamo 77 covid-19 pozitivnih osoba na području Istre", zaključio je Stojanović. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara