U Italiji bi mogle "padati glave": Zastupnici bi rezali mirovine, ali ne i svoje plaće od 12.000 eura

Foto: AFP

ZASTUPNICI u talijanskom parlamentu jučer su ostali šokirani priopćenjem predsjednika Zastupničkog doma Gianfranca Finija i predsjednika Senata Renata Schifanija da će mjere štednje i rezova zahvatiti i njih.

Naime, čini se da talijanski parlamentarci nisu bili svjesni da dokument ekonomskih mjera koje je prihvatila vlada premijera Montija predviđa i rezanje plaća i privilegija zastupnika. Jučer su mnogi parlamentarci ostali zatečeni najavom i zaprijetili ostavkama kako bi zadržali svoja prava na naknadu štete i povlaštenu mirovinu.

Prethodno su umirovljenicima zamrznuli ionako male mirovine, produžili dobnu granicu za odlazak u mirovinu i najavili drastično kresanje javnog sektora, ali o smanjenju svoje plaće od otprilike 12.000 eura ne žele ni čuti. Parlamentarci smatraju kako Montijeva vlada čak nema ni pravo donositi takve odluke.

Plaće talijanskih zastupnika su najveće u Europi i u prosjeku iznose 11.704 eura. Za usporedbu, europski parlamentarci primaju 5339 eura mjesečno, njemački 7009, francuski 6892, nizozemski 7177 eura... Prema Montijevom planu, zastupnici bi se trebali odreći otprilike 3000 eura mjesečno, iako bi i tada bili među najbolje plaćenim europskim političarima.

"Kad već režete, odrežite nam i glave"

Francesco Giro iz Berlusconijeve stranke "Narod i sloboda" bio je prilično dramatičan: "Ako već režete, odrežite nam i glave". S druge strane, malo je reći da su "obični" Talijani naprosto poludjeli kada su vidjeli koliku razinu solidarnosti s narodom su spremni pokazati oni koje su izabrali da ih predstavljaju.

Reakcije i ljutnja Talijana prema političarima zabrinula je i zastupnika Guida Crosetta koji je kazao da se pribojava odmazde i fizičkih napada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara